Nätet

När QX Mail i tisdags meddelade att vi på grund av besökstrycket på Qruiser måste införa en begräsning på antalet samtidigt inloggade, bröt diskussionen snabbt lös på diskussionsforumet.
Communityt Qruiser fortsätter att öka lavinartat och QX Förlag klarar inte rent ekonomiskt att möta den efterfrågan som finns.
Varje vecka ökar Qruiser med ca 1000 dagliga besök. Och ökningen ser just nu inte ut att minska.
– Det är ett angenämt problem att hantera ett ständigt ökat intresse, säger QX Förlags VD Jon Voss. Men vi har nu nått en gräns för vad vi ekonomiskt klarar av. Vi har varken stora investeringsbolag, externa finansiärer eller statliga bidragsgivare bakom oss. Och nu har vi kommit till en punkt där vi helt enkelt inte kan lägga ut mer pengar utan att få täckning.

Den begränsning som införs från och med måndag den 14 april innebär att högst 2000 personer kommer att kunna vara inloggade samtidigt. Är man Guldmedlem kommer man dock komma in utan problem. När nivån 2000 samtidigt inloggade uppnåtts startas ett ”kösystem” där den som loggar in får vänta på sin tur.
– För att klara ekonomin och ge möjlighet att såväl upprätthålla Qruisers stabilitet som att fortsätta utvecklas måste vi helt enkelt täcka våra kostnader, förklarar Voss.

Qruiser har sedan i höstas en möjlighet för medlemmarna att betala för att få extra förmåner kopplat till sitt medlemskap. Läs längst ned vad som ingår i de olika medlemskapen.
Reaktionerna har sedan i tisdags varit blandade. På diskussionsforumet har kritiken till stor del handlat om oron för att Qruiser skall bli en ”betalsajt”. Och det har funnits kritik mot att det på Qruiser finns en ”sattelit” som gör det möjligt att vara inloggad medan man samtidigt surfar på andra sajter. Oron som framförs är att vissa icke Guldmedlemmar kommer att kunna ”fuska” och vara inloggade hela dagar och därmed få en plats reserverad på kvällarna.
Kritik mot ”ockerpriser” och mot att så många heterosexuella tillåts vara medlemmar på Qruiser och därmed tar upp plats för homo, bi och transpersoner har också framförts.
– Vi tar självklart del av kritiken och diskussionen, säger Jon Voss. Däremot verkar det finnas en grundläggande missuppfattning som jag tycker är viktig att förklara: Det är inte och har aldrig varit gratis att driva ett community. De som jobbar med teknik, utveckling och övervakning arbetar inte gratis. Att ha servrar och teletrafiken är inte heller gratis. Idag leverats 2,7 terrabyte i månaden vilket är oerhört kostsamt enbart i teletrafikkostnader.
– Skall vi dessutom ha möjlighet att utvecklas och öka såväl stabilitet och säkerhet som redaktionella förbättringar på QX.se och Corky.nu så måste vi vända dagens underskott till överskott. Med den ökade trafiken har vi självklart ökat våra annonsintäkter, men det räcker ännu så länge inte.

Oron för att Qruiser skall bli en ”betalsajt” är dock obefogad, säger Voss.
– Vi har flera gånger förklarat att de funktioner som finns idag inte skall avgiftsbeläggas. Däremot kommer de flesta nya funktioner som utvecklas naturligtvis att främst komma de betalande Guldmedlemmarna till godo. Precis som våra konkurrenter Sylvester/Sylvia liksom Gaysir i Norge och snart sagt alla communitysajter världen över, måste även vi ta betalt för vårt arbete och våra omkostnader. Allt annat vore lika oseriöst som lekstugan kring IT-bubblan och leder utan tvekan till slut till samma katastrofala resultat.
– Sämre ekonomi innebär oundvikligen till fler kraschar, segare trafik, mindre bevakning med åtföljande problem för användare och mindre nya funktioner. Den skandinaviska ”Community-bubblan” håller inte längre och nu måste vi antingen satsa seriöst eller låta oseriösa och ständigt instabila aktörer ta över.
Det de olika communitysajterna kommer att konkurrera om nu är självklart pris, men även om vilka funktioner man erbjuder gratis respektive tar betalt för. Som communityanvändare blir det nu som vid alla andra köp-situationer att man får börja jämföra priser.
– Vi vill, så långt det är möjligt, arbeta med ”morötter”, säger Jon Voss. Genom att göra det bästa jobbet och erbjuda de bästa tjänsterna till bästa pris hoppas vi på användarnas sympati och lojalitet. Och att fler vill bli betalande Guldmedlemmar. Förhoppningsvis kommer resultatet att bli att vi förutom att erbjuda den bästa och mest utvecklade sajten även kan göra en allvarlig redaktionell satsning på sajterna QX.se och Corky.nu. Jag uppmanar alla nätanvändare att noga jämföra de olika svenska och internationella sajternas olika sätt att ta betalt. Bli medvetna nätanvändare helt enkelt!

Fakta Qruiser idag:
Qruiser kommer fortsättningsvis att vara gratis att bli medlem i. Som medlem får du – gratis:
– Din egen redigerbara sida med fotoalbum, filmer, dagbok, gästbok och topplista.
– Skicka och ta emot obegränsat antal meddelanden
– Starta och bli medlem i alla klubbar (undantaget de privata)
– Söka med hjälp av vår avancerade sökning
– Använda vår chat
– Utan begränsning se alla bilder, stora som små (undantaget de privata)
– Spara och sortera meddelanden
– Delta i olika tävlingar och utlottningar
– Se minibilder och ha din egen minibild i inkommande meddelanden, på klotterplank, i klubbar och diskussionsforum.
– Skicka privata bilder eller filer med dina meddelanden.

Som Guldmedlem kan du dessutom:
– Lägga upp privata bilder som du själv avgör vilka som får se
– Starta privata klubbar som du själv avgör vilka som får bli medlem i
– Lägga upp fler topp-listor
– Logga in på Qruiser även när 2000-gränsen är uppnådd.
– Få tillgång till alla nyheter och finesser som tillförs Qruiser.
(Kostnad 400 kronor om året (33/månaden), 250 halvåret eller 150 för tre månader. Om du betalar 500 kronor får du ett års medlemskap, inkluderat QX hem i brevlådan ett år liksom ett års medlemskap i QX Family med åtföljande rabatter och förmåner).

http://qruiser.qx.se/index.php

Källa: Qruiser

Publicerad: 2003-04-12 20:17:57