Historiska nedslag

Under den gustavianska epoken (ca:1770-1810) var det inte ovanligt med så kallade ”italienska” kärleksorgier – det vill säga män som hade sex med män och givetvis kvinnor som hade sex med kvinnor.
Äktenskapet var en juridisk sak – kärlek var något helt annat. Att då ha sex med de av samma kön kan ha varit av praktiska skäl, för att helt enkelt
undvika graviditet. Men så enkelt var det nog inte, självklart hade de sex för att det var skönt – eller är det någon som tror något annat?

Avancerade sexmaskiner ritades för att öka njutningen vid samlag. Oblyga skämtbilder spreds i pressen. Amiral Ehrensvärd var den effektivaste ryktesspridaren, hovmannen Simminskjöld jobbade som hallick åt hovet. Unga vackra pojkar skjutsades ut till ”Kunglig audiens”på Haga och Drottningholm.
Gustaf Reuterholm, rikets förmögnaste man och Johan Oxenstierna hade heta känslor i sin korrespondens. Reuterholm skrev till Oxenstierna ”jag hoppas liksom rosen att få dö i min väns famn” att dö för sin vän är lika med orgasm, med den tidens tolkning.

Mike the Poets poetiska betraktelse av tiden:
Italiensk sex
enkönat spex

Bacchitempel i sta´n
oroa inte för morgonda´n.

Veneritempel på Haga
om du Kungen vill behaga.

Avlider för din ros
älskade förvandla ej mitt hjärta till mos.

……….
Artikelförfattaren arbetar som guide och poet
För de som vill vet mer om Stockholms Historia
rekommenderas starkt att följa med på författarens gudiade turer
Lördagar och Söndagar kl. 13.00 vid kulturhusetshuvudentré.

http://www.cut.by/mike

Publicerad: 2003-05-07 15:17:05