Qruiser

När Qruiser startades för drygt ett år sedan märkte vi snabbt att vårt community var populärt. De tjänster vi erbjöd var utan tvekan de bästa.
Vi växte från att vara den minsta sajten till att bara på ett år bli otvetydigt störst. Under resans gång har vi visat tydliga tecken på växtvärk. Vi har haft svårt att hinna med att bygga ut sajten för att ta emot alla nya besökare. Och vi har inte haft ekonomi nog att köpa in mer serverkapacitet och bandbredd eller att anställa nog med personal för utveckling och support.

Under vintermånaderna har trafiken fortsatt att öka och för mars transporterades 2,7 terrabyte (2,7 miljarder byte) information från våra servrar.
Kostnaderna började slå i taket.
Samtidigt befinner vi oss just nu i en tuff annonskonjunktur. Stora företag är försiktiga och vi är fortfarande en ny sajt.
För att klara ekonomin har vi tvingats ta till drastiska åtgärder. I måndags infördes en gräns på antalet samtidigt inloggade. Guldmedlemmar kommer in oberoende av mängden inloggade medan övriga får vänta på sin tur.
Reaktionerna kom omedelbart. Många har protesterat mot detta men samtidigt har nära 1000 personer redan beställt Guldmedlemskap.

Diskussionen har till stor del handlat om att ett community som Qruiser skall vara gratis, oberoende av hur det går ekonomiskt. En Qruiser-klubb med namnet Vägra betala för QX har snabbt fått nära 200 medlemmar.
I protesterna anklagas QX Förlag för att ”vilja tjäna pengar” på medlemmarna. Vi skälls för att vara klantiga som inte får in fler ”sponsorer” och annonsörer och vi anses vara orättvisa.
Orättvisan handlar om att alla inte har råd att betala och om att det finns ”smygisar” som inte vågar betala med risk att avslöjas. Och vi är orättvisa eftersom vi låter alla använda den så kallade ”satelliten”. Det är ett system som gör att man kan vara inloggad på Qruiser även om man surfar på andra sajter, eller är ute och handlar på stan.

I vissa ilskna uttalanden får vi veta att vi är extremt högavlönade, att vi är uppköpta av något externt (stormrikt) företag. Och vi som jobbar med sajten har fått veta vilket pack och slödder vi är.
Självklart är det ett fåtal som tar till överord och låter allsköns hat spruta ut från datorn. Och självklart får vi räkna med att ta skit när vi är de första ut att begränsa.
Men jag kan inte låta bli att förvånas över hur hat kan förvrida människor. De grova förolämpningarna som anställda fått ta emot gör mig förbannad eftersom jag vet hur hårt alla sliter på QX.

Det finns till och med de som på fullt allvar ansett att vi skall jobba gratis. Ingen lön alltså (typ slaveri då?)! Vad QX personal skall betala hyra och mat med övergår mitt förstånd! Och ens varför vi skall jobba gratis.
Det är en bitter erfarenhet från den ”folkstorm” vi fått ta emot.

Men bortsett från det så har kritiken alltså handlat om att vi ska vara gratis – rakt igenom och utan undantag. Att vi då svarar att vi faktiskt inte har råd längre – går inte in hos de mest hårdhudade.

Andra har blivit förbannade för att vi ansetts ha gjort ”falsk marknadsföring” genom att ha startat en gratis sajt och så tar vi nu plötsligt betalt genom att införa en begränsning.
Vårt mål har varit att täcka kostnaderna genom annonsintäkter och Guldmedlemskap. Detta har vi alltså inte lyckats med. Eller snarare vi har lyckats så bra med Qruiser att vi inte hängt med på intäktssidan. Kostnaderna har helt enkelt skenat iväg. Då måste vi agera.

Vi ser dock att redan nära 1000 personer är villiga att bidra till att Qruiser klarar ekonomin och inte minst får möjlighet att utvecklas. Det känns otroligt bra för oss som jobbar med sajten och väger självklart upp allt negativt vi fått över oss.
Ett stort varmt och innerligt tack – vi lovar att vi skall lägga extra kraft för att göra Qruiser ännu bättre. Redan till helgen kommer vi med flera förbättringar.

Vi har också lyssnat på all bra och klok kritik vi fått. Målet är att göra Qruiser bättre och mer användarvänlig. Målet är inte att gör som exempelvis Gaydar, där man efter några klick runt på sajten tvingas betala för att messa eller se bilder. Jag hoppas att vi inte skall tvingas in i den typen av betalningssystem. Förhoppningsvis tycker nog många att utvecklingen av såväl sajten som Guldmedlemskapet blir så bra att man vill bidra ekonomiskt.

Och förhoppningsvis kan vi fortsätta vara just en communitysajt. En sajt där man kan bli medlem gratis, starta diskussioner och klubbar (typ Vägra betala för QX) oberoende av om man är Guldmedlem eller ej. Och en sajt där man skall kunna träffas, hålla kontakt med kompisar och älskare/älskarinnor och pröva identiteter och uttrycka idéer och tankar.

Och glöm inte – en sajt med 2000 samtidigt inloggade var för bara ett halvår sedan närmast otänkbart. Vi vill självklart välkomna fler och fler medlemmar – men vi klarar det alltså inte ensamma. Så enkelt är det!

De vanligaste frågorna som dykt upp försöker vi här svara på.

1. Varför tillåter ni inaktiva att vara inloggade?
Svar: Om man är inaktiv på Qruiser så loggas man ur automatiskt efter 30 minuter. Använder man Satelliten så kan man dock fortsätta att hålla sig inloggad eftersom den uppdaterar sig själv var femte minut. Som svar på den hårda kritik vi fått kommer vi nu att ändra så att Satelliten endast fungerar för de som är Guld-medlemmar.

2. Vad har kösystemet egentligen för funktion?
Svar: Under tiden folk sitter i kön kan de inte göra så mycket, och då belastar de inte servrarna heller.
Dessutom gör väntetiden att de som egentligen kanske inte borde vara på Qruiser, t ex heterosexuella killar som raggar på lesbiska tjejer, eller de som aldrig skulle kunna tänka sig att bidra till en gay/queer-sajt tappar lusten och söker sig till andra sajter.
Vi har märkt en minskad belastning på våra servrar efter det att vi införde kösystemet.

2. Varför slänger ni inte ut alla heteros?
Svar: Så här står det i vår policy; ”Qruiser är en mötesplats för bögar, flator, transpersoner och queers. Och självklart våra vänner.” Vi ser absolut ingen anledning att slänga ut våra vänner helt enkelt. Givetvis slänger vi dock ut alla, oavsett sexuell läggning som bryter mot vår policy.

3. Varför rensar ni inte ut klubbar/bilder etc som tar en massa serverkapacitet?
Svar: Inaktiva klubbar tar ingen kapacitet. Bilder mm. tar hårddiskutrymme, och det är inte det som vi har brist på utan processorkraft och minne.

4. Varför ökar ni inte annonsintäkterna/sponsringen istället?
Svar: Vi jobbar självklart hårt på det och har också nått långt. Men det räcker ännu så länge inte för att täcka våra kostnader.

5. Är det på grund av uppköpet/de nya ägarna ni gör detta?
Svar: QX Förlag AB ägs av ca 55 enskilda personer. Företaget startades för att driva gaymedia i Sverige efter att tidningen Reporter lades ned 1995. Vi har inga storägare bakom oss utan är ett hårt arbetande småföretag. Totalt arbetar sex heltidsanställda med såväl QX, sajterna som shopen?
Förmodligen blandas vi ihop med Sylvester/Sylvia som tidigare ägdes av Spray och nu är ägda av ett annat bolag.

6. Hur kan jag göra en anonym inbetalning till er?
Svar: Man kan betala anonymt genom att betala via Posten och till oss enbart ange sitt Qruiser-namn och medlemsnummer.
Bör påpekas: QX Förlag har lång erfarenhet av att hantera privata uppgifter och diskreta avsändare och vi har aldrig och kommer aldrig att avslöja några namn eller outa någon. Vi har aldrig – och kommer heller aldrig att sälja våra adressregister.

http://www.qx.se/qruiser

Källa: Qruiser

Publicerad: 2003-04-16 22:14:13