Smittskyddslagen

Tisdag den 29 april kommer folkhälsominister Morgan Johansson att svara på riksdagsman Martin Andreassons fråga om den fortsatta tvångsisoleringen för hiv-positiva.
Regeringen har lämnat sitt förslag till ny smittskyddslag till Lagrådet för bedömning och man väljer där att bibehålla den icke tidsbegränsade möjligheten till tvångsisolering. Det är en skärpning gentemot vad Smittskyddskommittén föreslog.

Förutom att den icke tidsbegränsade möjligheten till tvångsisolering av hiv-positiva kvarstår föreslås en ny lag, där den som bryter mot eller den som kan antas bryta mot smittskyddsregler även kan dömas till två års fängelse.
Känslorna är närmast chockade hos hiv-aktivister QX.se talat med.
Från RFSL protesterar förbundsordförande Sören Andersson skarpt i en text på K-Online.
”Regeringens agerande i den här frågan påminner om den desperation som fanns för 20 år sedan. Regeringen borde ha kunnat arbeta fram ett moget förslag som är anpassat utifrån den verklighet som råder.”
Riksdagsman Martin Andreasson har ställt interpellation i riksdagen och den inplanerad att besvaras i morgon kväll. Den debatten kommer att blir den första offentliga kraftmätningen mellan regeringens förespråkare av skärpta tvångsåtgärder och de som vill se en svensk hiv-politik av Europeiskt snitt.
Debatten kan följas på nätet direkt via riksdagens hemsida.

http://www.riksdagen.se/debatt/ljudbild.htm

Källa: Riksdagen direkt

Publicerad: 2003-04-28 21:25:59