Film

Få män har varit så eftertraktade som James Dean. Tillsammans med Marlon Brando skapade han en ny manlig attityd för 50-talets unga killar. Och för unga gaykillar då, som nu, är han den idol placerad som en piedestal i ens drömmar.
Att det dessutom skvallrades om att James var hemligt förälskad i Brando stärkte bara den erotiska atmosfären runt honom.
När han sedan bara 24 år gammal dog i en bilolycka 1955, kunde knappast filmbolagen gnugga händerna mer girigt. James Deans filmer fortsätter att dra in miljoner, långt efter hans död.

James Dean föddes 8 februari 1931 i en liten industristad norr om Indianapolis med namnet James Byron Dean. Det var hans mor som förutseende nog gav honom mellannamnet efter hennes favoritpoet Lord Byron. Redan sex år gammal flyttade han med familjen till ett litet hus i Santa Monica och i skolan retades han för hans intresse för fiolspel och dans och kallade honom ”James Byron”.
I biografierna över James Dean berättas om hur han som yngling såg sin mor insjukna i cancer, och hur hårt det tog honom. Att han stod nära sin mamma Mildred var klart och när hon blev svårt sjuk uppfattade han det som ett avståndstagande. Inte ens hans far, Winton, kunde få honom att hantera situationen, och de två sägs ha glidit isär.
När mamman dog flyttade James till sina farföräldrar i Indiana och deras kontakt var mycket sparsam under Jimmys tonårsperiod. Efter en period av anpassning fann sig Jimmie till rätta i en ny miljö starkt påverkad av en öppen och tolerant Kväkar-anda.

James hittade snart till teatern och kanske var det såväl hans teater, som litteraturintresse som fick rykten att växa fram om hans sexuella önskningar. En av hans roller på High School var som Frankenstein i en parodi kallad ”Goon With the Wind”. När han 1949 lämnade Fairmount High School fick han omdömet ”Above average” och han tilldelades en idrottmedalj såväl som en medalj för sina kunskaper i konstklassen.
Också på Universitetet UCLA spelade han, mot sin fars vilja, teater. Och när han senare hamnade på Boradway i New York var han en fullfjädrad skådis. Bland de pjäser han medverkade i var ”See the Jaguar” och 1954 André Gides ”The Immoralist”, där han spelade en ung prostituerad kille. Det var den pjäsen Elia Kazan såg James Dean i.

Elia Kazan regisserade Deans första stora film ”Öster om Eden”. Ursprungligen var filmen tänkt att ha Deans idol Marlon Brando som en av bröderna, den andra skulle spelas av Montgomery Clift.
I ”Öster om Eden” spelar James Dean den vilda, sökande och upproriska brodern. Han bor hos sin far och har via sina ”dåliga” kontakter fått kunskap om att hans mamma inte alls är långt borta. Hon bor i samma stad fast på den dåliga sidan och är bordellmamma. Det är James Dean som tvingar fram sanningen och han spelar så inte ett endaste pojkhjärta kan hållas samman.
Hans revolt mot förljugenheten hos fadern och brodern och hans desperata kamp för att komma nära sin mamma, är jag övertygad om att alla unga bögar kan känna släktskap med.
Med tanke på att filmen gjordes samtidigt som den amerikanska filmindustrins stockkonservativa moralkodex ”Hayes Code” styrde, är det en tydligt vågad film, där rebellen är idealet och den präktige fadern framställs negativt.

James Dean i Ung Rebell


Minst lika mycket släktskap kan man känna med rollkaraktären Jim Stark i filmen ”Ung Rebell”. Här spelar han en ny kille i stan som testas av de tuffa grabbarna. Trots att han är en känslosam grabb, är han tuff nog att stå emot. Och han beskyddar den unge Plato (spelad av Sal Mineo) mot elaka busar. Att Jim Stark är kär i Judy (spelad av Natalie Wood) såg i alla fall jag bara som en ointressant täckmantel. Jag var lika kär i ”Jim” som Plato och jag hade precis som ”Plato” bara pojknamn inskrivna i min telefonbok.


För en sann dyrkare av 50-talets ungdomsfilmer och en närmast tokig beundrare av James Dean, blev hans sista film ”Jätten” en besvikelse. Vem vill se James Dean som en försupen mångmiljonär? Här spelar han mot Elizabeth Taylor och Rock Hudson. Och visst är filmen bra, men det är bara i första delen av filmen man kan känna igen Deans otroligt erotiska utstrålning – sen förstörs allt av olja, pengar och storpolitik.

Ryktena om James Dean är många. Att han älskade män är ju ett självklart och ganska troligt rykte. Att han kallades askkoppen eftersom han tände på att män släckte sina cigaretter mot hans bara hud, är kanske bara vilda drömmar av den framväxande gayläder-världen. Att han är killen på den där porrbilden – uppflugen med ståfräs i en grenklyka…
Att rykten uppstår är inte så konstigt. Efter att han den 30 september 1955 avled i en bilkrasch, i sin Porsche på Highway 466 blev han en legend och hans liv som en outsider fick alla att börja spekulera och skvallra.
Vare sig rykten är sanna eller ej – för en ung gaykille som inte fascineras av Mae West eller Zarah Leander, var Dean i lika hög grad som Brando perfekta idoler och förebilder. Sexobjekt, javisst, men också rollmodeller för ett nytt grabbigare gayideal. En mjukis med en tuff yta.

”America has known many rebellions – but never one like this: millions of teenage rebels heading for nowhere, som in ”hot-rod” cars, others on the blare of rock ‘n roll music, some with guns in their hands. And at their head – a dead leader” skrev Picture Post 8 oktober 1956 – ett år efter hans begravning.
Det var en tid sedan James Dean var stor bland svenska ungdomar – tyvärr! Han är en perfekt förebild för revolten mot det IT och framgångs-maniska samhälle vi lever i idag.

Deans tre filmer hittar du hos videohandlare. Är du lika het på gröten som jag, så finns det en uppsjö böcker att köpa med bilder man bara inte kan låta bli att drömma sig bort i.
Och är du riktig freak kan vi tipsa om att det blir Jeams Dean-dagar den 22-24 september på The Fairmount Historical Museum. Via muséet kan du köpa en massa galna prylar att ha hemma – allt från muggar till minnestallrikar…

http://www.jamesdean.com/

Publicerad: 2000-08-17 00:00:00