Edwards och Daniels Eurovision-dagbok

Dan före doppardan. Efter fem timmars sömn vaknade vi båda med något jagat i blicken. Idag blir det kamp. Kamp om biljetter till genrepet.
Att följa ESC-genrep är idag viktigare än nånsin. För att kunna sia om utgången måste man SE vilka artister som lagt ned mest krut på scenshowen. Förr om åren röstade en LYSSNANDE jury! Nu heter det TITTAR-röster. Det kommer vi att märka.
Vi hade bett om frukost kl 10.00. Endast en timme försenade inser vi plötsligt att vi är hotellets enda gäster. I den soluppvärmda bowlinghallen står två assietter och jäser. Frukosten består av kött, kött, kött och svamp. Oh, and two orenge joos.
Under den stärkande måltiden kontemplerar vi om livet… Edward är mest spänd över om alla de 3800 pärlorna sitter kvar på Jessicas klänning. Daniel undrar om Jostein kommer att minnas hans serena barytonstämma.
Efter en jämn match på bowlingbanan beger vi oss förväntansfulla till Skonto Hall. Visst fanns det biljetter kvar, och bra sådana. Tack så mycket!
Det underbara med att vistas på en plats som Riga vid ett sånt här tillfälle är att se hur staden lever upp. Det är rensopade gator, uppiffade parker, leende värdinnor och överallt dessa fjollor. Så mycket högt sittande linnebyxor har väl Riga aldrig sett? Och de flesta styr denna mulna fredag kosan mot Skonto Hall.
Och vilken show vi fick!

Klockan är nu 03.00 och vi är tillbaka på Boulinga. Trötta men uppspelta. Under kvällens genrep har några tippade vinnare dött, och några andra chockartat fötts! På ATG-ombudet på Arlanda kändes Slovenien livsfarlig. En Runaway-kopia i Charlotte Nilsson-dräkt. Skulle ge pengarna tillbaks. Men Karmen var uddlös och publiken förblev iskall. Spanska Beth bjöd på tajt och välkoreograferad scenshow så vi rös, men folk som varit där hela veckan påstår att den tappat en hel del under repetitionerna och därför ej vinner.
Bosniens sångerska (och stylist) tycker uppenbarligen att life is a Cabaret men låten kräver ett mer färgsprakande framförande, och tonartshöjningarna som gett oss så mycket njutning på Lino räcker inte här.
Men showen var i alla fall fylld med överraskningar och BRAVA-ropen duggade tätt från vår bänkrad. Det var faktiskt inte ofta vi satt stilla. Låt oss börja med de givna favoriterna.
Turkiet! Här kommer kvällens tre bästa minuter! Sertab ger uttrycket den lilla tjejen med den stora rösten en ny innebörd. Tro oss, när vi träffade henne på efterfesten nådde hon knappt upp till buffén. Ni som gillade Di Leva på ABBA – The Tribute kommer inte att bli besvikna.
Några bidrag senare äntrar Tysklands Lou scenen till bögarnas jubel. Ryktet har gjort gällande att förhandsvideon var animerad p.g.a. Lous fula nuna, men här bjuds vi på startfältets charmigaste leende. Hennes karisma gjorde att ingen i auditoriet kunde sitta still till disco-soundet, men om låten överhuvudtaget är värd bläcket den skrevs med är en tvistefråga.
Aftonens farligaste ballad står Norge för. Det är omöjligt att värja sig mot Josteins fjordblick. Igår berättade han oroligt för oss att han uppmanats att smile mer, gör han det på lördag kan nog poängen rulla in för denna vackra och originella sång.
I QX förra nummer tippade Edward att Holland skulle vinna och efter ikväll inser vi att detta inte alls är omöjligt. Låten är medryckande och Esther & Co är ruggigt proffsiga.
Kvällens största jubel fick naturligtvis värdlandet själv. Hello from Mars (icke att förväxla med Kinas bidrag Hello from Sars är trivsam, gullig och precis sådär lagom poppig som fått våra medeuropéer på fall de senaste åren. Månne blir det Boulinga nästa år också?
Men skrällde gjorde det också! Vem hade kunnat ana att Ukrainas svar på Fredrik Kempe skulle få stående ovationer? Han sjunger Hasta la vista men vi kan inte fatta la vitsa! Med sig på scen har han både dansare och akrobater. Sådant publikfrieri borde det vara Cirkus Scott-pengar på! Men detta är faktsikt den låt det snackas mest om här nu.
Nästa skräll stod grannlandet Polen för. Trots vår skepsis mot denna pompösa kalkon, lyfte taket i sista refrängen och vi satt skamset med gåshud. Men inte ens Clarityn kan bota vår Polen-allergi!
Men kära läsare, det blir värre.
Lyssna på publiken under Österrikes bidrag. Kommentar överflödig…
Skandaler då, undrar ni? Jodå, vi har inte glömt t.A.T.u! Irritationen mot tjejerna har bara växt här under veckan. När studiomannen meddelar oss att ena halvan ligger sjuk på hotellet utbröt kaos, och när Lena Katina ensam äntrar scenen började publiken att bua! Men hon tog sig ändå tappert igenom låten själv.
Apropå skandaler… Producenterna måste ha gått lös med saxen i Calle Norléns manus så till den milda grad att det knappt kan finnas kvar något från originalet som faxades iväg från Barcelona. Banalt var ordet! Programledarena är charmiga, men stela och krystat teatrala. Men en eloge till scenografin! Fortsätt för Guds skull att titta efter att alla bidragen har visats, för här bjuds det på Eurovision-historiens snyggaste överraskning – rent sceniskt!
Så klart har vi sparat det bästa till tillsist! Hur klarar sig Fame?
Kvällstidningarna i Sverige har ivrigt berättat om Jessica och Magnus sjukdomar och katarrer, och ska de orka sjunga ordentligt på lördag? Jessica själv berättade för oss att de mår utmärkt, bara lite slitna efter den långa veckan.
Och tro oss, det lär fantastiskt på scen! Framförandet känner vi igen från den svenska finalen. Men bredvid startfältets andra hysterikor framstår de om möjligt som ännu mer avslappande, proffsiga och coola. Lite väl coola, enligt vissa här. Snart så vet vi…
Men alla här nere är överens om en sak: vem som helst kan vinna!
Och nu gäller det.. För Fame att vinna eurovision, och för oss att mygla oss in på efterfesten!
Godnatt Riga!

Dagens höjdpunkt: Daniel dansar turkisk magdans för Tysk TV (kolla in NDRs tablå!)

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=2455

Källa: Läs gårdagens dagbok från Riga här!

Publicerad: 2003-05-24 11:30:30