Kärlek

Från den 1 juli får Sverige en könsneutral sambolag. Det innebär att de två sambolagarna vi haft nu förs samman till en enda lag.
När man i svensk lag talar om ”sambor” och par som bor under ”äktenskapsliknande förhållanden” menas det numera alltid även samkönade par.
Nyheter i sambolagen är att:
Samborna ska kunna avtala om att bodelning inte ska ske och att viss egendom inte ska ingå i bodelningen.
Om ett samboförhållande ska upphöra omedelbart får samborna skriva ett föravtal om den kommande bodelningen. Det införs en tidsfrist för när en begäran om bodelning senast ska ske när båda samborna är i livet. Det införs även en frist för en efterlevande sambo som flyttat från bostaden. Riksdagen beslutade också att lagen om bostadsbidrag ska vara könsneutral och gälla för sambor.

I samband med beslutet gav också riksdagen regeringen i uppdrag att komma tillbaks med förslag på hur de lagar som berör sambor skall konsekvensändras.

Vid debatten i riksdagen menade Martin Andreasson (fp) att riksdagen nu lever upp till sitt uttalande 1973 att ”samlevnad mellan två personer av samma kön är ett ur samhällssynpunkt fullt acceptabelt samlevnadsförhållande.”
Även kristdemokraterna står bakom beslutet om en och samma sambolag. Men de framförde genom Yvonne Andersson flera tveksamheter som att det inte finns någon under åldersgräns i sambolagen. Och hon avslutade sitt anförande med ett ställningstagande.
– Vi vill däremot lyfta fram äktenskapets överlägsna ställning som juridisk samlevnadsform, och vi vill peka på svagheter i den nya sambolagen såsom den är föreslagen. För det första måste de som lyder under lagen vara medvetna om vad den innebär, vad det innebär att bara sambo och konsekvenserna av det. Det vore en fördel om de som omfattas av sambolagen på något sätt visar att de gjort ett medvetet val. För det andra måste ansvarsförhållandena redas ut eftersom sambolagen och föräldraansvaret kolliderar. Det är rimligt att föräldraansvaret för underårig ska innebära att samboförhållandet ska godkännas av föräldrarna. Om detta vill vi kristdemokrater ha en utredning.
De borgerliga partierna framför även oro för att en för stor del av samboegendomen omfattas av lagen och även socialdemokraterna menade att detta bör ”beredas vidare”. Och den borgerliga oron handlar även om att för många inte känner till sambolagen. En informationskampanj utlovades av socialdemokrater och vänsterns Tasso Stafilidis i debatten.
Miljöpartiets Ulf Holm gav också sitt bifall till att sambolagen nu görs könsneutral och han pekade även framåt:
– Men det gäller också det större steget för att nå en könsneutral civil äktenskapsbalk. Det är en fråga som vi från Miljöpartiet nu med kraft kommer att agera för att nå en majoritet i riksdagen för.

Vid tisdagens riksdagsdebatt en justering och utökning av de olika lagar som skyddar mot diskriminering upp.
En diskrimineringskommitté jobbar med att se över möjligheterna att samla all anti-diskrimineringslagstiftning i en och samma lag. Den skall även titta på möjligheten av att inkludera transpersoner och att införa positiv särbehandling.

http://www.riksdagen.se/debatt/200203/prot/115/

Källa: Riksdagens snabbprotokoll från tisdagens debatt

Publicerad: 2003-06-04 13:34:48