Homokamp

Idag svarade centerpartiets partistyrelse positivt på Mikael Börjessons motion inför riksstämman den 14-17 juni.
Börjesson som bland annat startat centerns ”Nätverk för homo- och bisexuella” har lagt fram en motion om att likställa äktenskap och partnerskap.
I partistyrelsens yttranden får han medhåll. Majoriteten i styrelsen anser att det skall ”tillskapas en juridiskt reglerad samlevnadsform, dvs för samman äktenskapsbalken och lagen om registrerat partnerskap i en lagstiftning”.
Partistyrelsen menar även att det skall bli möjligt för de religiösa samfund som så önskar att viga samkönade par. Man anser även att det som vigselförrättare inte skall gå att neka samkönade par att vigas.
Som enda reservant meddelade Viviann Gerdin från Centerkvinnorna att partiet fortsatt skall hävda att äktenskapet mellan man och kvinna skall ha en särställning och att kyrklig vigsel endast skall vara förbehållen man och kvinna-äktenskap.

Även RFSL gick i samband med tisdagens beslut om ny enhetlig och könsneutral sambolag ut med kravet på en enhetlig äktenskapslagstiftning.
– Nu är det dags att gå vidare, säger förbundets ordförande Sören Andersson. Ett av skälen till att partnerskapet genomfördes i Sverige berodde på frågan om barn. Den frågan är löst sedan ett år tillbaka då riksdagen tog beslutet i frågan om homosexuella med barn.
Andersson hänvisar även till ett uttalande av Vice statsminister Margareta Winberg där hon förespråkat en enhetlig samlevnadslagstiftning.
– Vi kräver helt enkelt att regeringen inför de förändringar i lagen som de har utlovat. Det finns inget som helst sakskäl till varför vårt land skall bibehålla en särlagstiftning, som kategoriskt diskriminerar samkönade par.

Publicerad: 2003-06-05 17:46:52