Debatt

Det märkliga är däremot att Stockholm Pride styrelse, i sin motivering till valet av Reinfeldt, lyfter fram hans agerande ”i frågan om homosexuellas rätt att prövas för adoption”.

Har Stockholm Pride missat att Fredrik Reinfeldt faktiskt röstade -emot – adoptionsreformen förra året?

Den 5 juni 2002 skedde den avgörande omröstningen om samkönade pars rätt att prövas som adoptivföräldrar. Moderaterna var emot internationella adoptioner för homosexuella par, och Fredrik Reinfeldt röstade enligt partilinjen. Därmed
ställde han sig utanför den breda riksdagsmajoritet som ville ha en jämlik lagstiftning.

Några enstaka, modiga moderater – bland andra Lars Lindbladz och Anna Kindberg – vågade bryta partilinjen och rösta för lika rättigheter. Fredrik Reinfeldt hörde inte till dem. Han röstade nej.

Vid det fåtal tillfällen Fredrik Reinfeldt har tagit upp adoptionsfrågan i riksdagen har det varit för att ta avstånd, till exempel i en riksdagsmotion 1994 när han skrev att ”den mycket stora hänsyn som måste tas till barns rätt att i möjligaste mån växa upp i en familj med en mamma och en pappa gör att en
adoptionsrätt för homosexuella inte är önskvärd”.

Men han har också gjort bra saker som han ska ha all heder av. År 1994 var han till exempel en av två moderater som vågade rösta ja till partnerskapslagen.
Förra mandatperioden lade han också en enskild motion om att få fram fler partnerskapsförrättare.

Jag önskar Fredrik Reinfeldt välkommen till Stockholm Pride och ser fram emot en bra invigning. Men föreningen Stockholm Prides hyllning till honom för hans agerande i adoptionsfrågan är helt obegriplig.

Martin Andreasson
Riksdagsledamot (fp), ordförande i Homo-, bi- och transliberaler

Publicerad: 2003-06-19 17:45:58