Feministisk Queerkamp

Som en direkt reaktion på QX GayGala tidigare i år och som ett resultat av diskussionerna på den feministiska klubben på Qruiser, startade HBTQ-feministiskt nätverk.
HBTQ står för homo-, bi-, trans- och queer och gruppen är en av många nätverk som bildats av norm-kritiska aktivister.
– Vi har mötts av ett otroligt stort engagemang och en vilja till förändring, berättar Caroline från nätverket för QX.se
– Syftet med nätverket är att visa att man inte är ensam och att ge utlopp för sitt engagemang, berättar Elin.
I helgen presenterade ?Pridegranskningsgruppen? inom nätverket ett öppet brev. I brevet kritiserar de Föreningen Stockholm Pride för att vara likriktat. ?Vi ser som vår uppgift att ta del av Prides evenemang och komma med konstruktiva förslag?, skriver de i brevet fortsätter: ”Genom att fokus sätts på gala och schlager samt att en begränsad krets som främst består av vita kändisbögar sätts i centrum bidrar Pride till att skapa vidare utanförskap inom HBT-världen. Vi inom HBTQ-feministiskt nätverk önskar att Pride skall vara något för HBT-personer oavsett kön, ålder, klass, etnicitet, religion och funktionshinder. Det grå att kombinera fest och feminism, gala och gender, acapella och aktivism.

Caroline och Elin berättar att nätverket kommer delta aktivt i årets Pride. Ett stormöte, en plakatverkstad och en diskussion om lesbisk kultur med bland annat tidningen Bangs Ulrika Westerlund är planerade. Och deltagande i paraden i en feministisk del.
– Synliggörandet av flator är en viktig del av vårt arbete, menar Elin som berättar att de tidigare deltagit i demonstrationerna 8 mars, 1:a maj och i vårens demonstrationer för fred under egna plakat.
I gruppens manifest som publicerats i deras klubb på Qruiser skriver de om gayvärlden: ?Vi lever i ett patriarkat där gruppen män är överordnade gruppen kvinnor och där människor delas in i två könskategorier med skilda egenskaper, skyldigheter och ansvar. I gayvärlden utgörs normen av en stereotyp bög som genom sin överordnande position osynliggör alla som avviker från normen.?

Nätverket består av kvinnor, män och transpersoner som ställer upp på manifestet och vill bidra till förändring. Det ställs dock inga krav på att man skall tycka exakt lika i allt och just nätverksformen gör att det blir lättare att engagera sig, tror de två.
– Det är extra kul med spridningen av de som är med, säger Caroline. Vi har allt från 68-generationens kvinnor till de som liksom vi är runt 20. Med den spridningen behöver vi inte göra om tidigare misstag.
– Vi vill arbeta aktivt och komma med konstruktiva förslag, säger Elin och exemplifierar med Pridegranskningsgruppens arbete, där man inte bara kritiserar Prides brist på lesbiska artister och förebilder, utan också lägger fram en lång lista med konkreta förslag.

– I år hinner det självklart inte bli så stor förändring, men nu höst kan vi i god tid komma med förslag till 2004, säger hon.
HBTQ-feministiska nätverket är en i raden av aktivistgrupper som uppstått den senaste tiden. Inom RFSL finns Fitt For Fight, bestående av engagerade feminister som vill förändra organisationen, i Göteborg genomfördes förra månaden den första lesbiska demonstrationen och grupper som Queer Dykes och arrangörerna bakom Queerfeministiska Marschen har funnits i snart ett år nu. Ännu så länge är det mest på initiativ av kvinnor, men gruppen Göteborgs Fjollfront visar på ett begynnande engagemang även bland killar.
– Vi vill verkligen uppmana alla grupper som finns runt om i landet att komma till vårt stormöte under Pride, säger de två.

Den 31 juli 14.30 på Pride House (Mondo på Medborgarplatsen) hålls stormötet och de grupper som vill vara med uppmanas att anmäla sig (?Så vi kan bereda plats?). Den 27 juli klockan 15.00 är det Plakatverkstad på RFSL-Huset och den 1 augusti blir det seminarium om lesbisk kultur på Pride House.
– Nu finns det en mängd möjligheter för att ta upp näven igen, säger Elin och Caroline och välkomnar nya medlemmar och grupper till arbetet.

HBTQ-feministiskt närverk har en mailinglista. Skriv till [email protected] för att anslutas.

Flera av nätverken har klubbar på Qruiser där du kan få kontakt:

HBTQ-feministiskt nätverk
QFM
QueerDykes
Combustion ? QueerFeministisk Pridefest
QueerHour
Läs även QueerNations manifest

Publicerad: 2003-06-23 23:05:07