Finland Pride

Den 10 juli startade Finland Pride. Med Jeff Barons pjäs ”Mr. Green får besök” där en av festivalens arrangörer Kaj Heino spelar titelrollen.
Till Vasabladet säger Heino på frågan om att vara svenskspråkig homosexuell i Finland:
–Det kan vara både lättare och svårare. Det är klart, sitter du ute på Iniö är du ganska ensam. Men jag för min del kom ut – erkände min homosexualitet offentligt – sedan jag börjat studera i Vasa. Studievärlden var en trygg krets att komma ut i.

Det är första gången som finska Österbotten står värd för den ambulerande finska Pride-festivalen. Förra året hölls festivalen i Jyväskylä, dit ca 350 personer kom för att blanda fest med sexualpolitik- och kultur.
Genom sin geografiska placering i en av de mest svenskspråkiga delarna av Finland, får minoriteten i minoriteten ett extra stort utrymme.
I pressmeddelandet inför festivalen skirver finska gayorganisationen SETA: ”I och med att årets festival ordnas i samarbete mellan Vaasan SETA, den enda fungerande två-språkiga föreningen inom SETA och det finlandssvenska nätverket inom SETA är det klart att festivalen blir fullständigt tvåspråkig.”

Ikväll blir det Regnbågsmässa i Brändökyrka, teaterföreställning, ”Striptease”, skriven av Bobo Kirchhoff. Det blir konsert med Sonja Biskop och på Pride Center visas Cecilia Neant-Falks nya film ”Du skall nog se att det går över”. Medan ungdomarna träffas på egen plats blir det dans till dansbandet Tremolo på restaurang Segeli.
Årets Pride-parad hålls i morgon lördag i centrala Vasa. Vid parkfesten efter håller stadsfullmäktiges ordförande Håkan Nordman tal liksom parlamentarikern Miapetra Kumpula.
Hel dagens blir det aktiviteter i Pride Center och på kvällen visas ”Mr Gren får besök” och ”Striptease”. Neant Falks film om äldre lesbiska kvinnor, ”Väninnor” visas även.
Stor slutfest blir det med bland annat svenska tjejmusikgruppen Strula med Siri och Tupilak-kämpen Peter Fröberg.

http://www.vasabladet.fi/index.asp?katID=3&meny=1

Källa: Läs Vasabladets Pride-reportage

Publicerad: 2003-07-11 16:41:28