Filmfest

– Alla stora städer med självaktning har en gayfilmfestival, något som saknats länge i Stockholm. Det känns jättekul att nu äntligen kunna presentera Kombat, Stockholm Queer & Feminist Film Festival, säger festivaldirektör Cecilia Neant-Falk.
Tillsammans med Joakim Rindå har hon jobbat stenhårt de senaste månaderna med att sätta ihop filmprogrammet som spänner över ett brett spektrum.
– Kombat har allt från söta bögromanser, fängelseflator och homosexuella kaniner till fransk lesbisk porr från 20-talet. Programmet är fullt av överraskningar.

Cecilia är speciellt stolt över blandningen. Här finns bredare, välproducerade spelfilmer som Gaudi Afternoon som säkert lockar lika många bögar som flator. Samtidigt visar vi experimentella kortfilmer, varav en del animerade utan någon budget alls.
– Det finns ett stort värde med att visa den typen av film eftersom den ofta ger helt nya perspektiv.
Dokumentärer, som ligger Cecilia varmt om hjärtat eftersom det är i det formatet hon själv arbetar, kommer också att ingå i programmet. Förutom Du ska nog se att det går över, visas en rad andra filmer.
– Öppningsfilmen Straight Out-stories är en isländsk dokumentär av Hrafnhildur Gunnarsdottir och Thorvaldur Kristinsson. Modiga tonåringar berättar om sina första förälskelser och om att komma ut på Island. Deras historier handlar om konflikter med föräldrar, ensamhet och självförakt men också om gemenskap, kärlek och styrka.

Filmaren Hrafnhildur Gunnarsdottir, som själv ”flydde” till San Francisco som 21-åring och har levt där de senaste 15 åren berättar att filmen var ett sätt att äntligen ta itu med sin egen uppväxt och det isländska samhällets syn på homosexualitet.
– Det är viktigt att inte glömma den politiska aspekten av att visa icke-heteronormativ film. Vi nöjer oss inte med att bara visa bögar och flator på film, det måste finnas ett intressant perspektiv också, som queer och feminism, säger Joakim Rindå, festivalens andra direktör.

Festivalen är feministisk i den bemärkelsen att den visar en öppning mot heteronormen.
– Alla filmer kan inte klassificeras som både ”feministiska” eller ”queer” och vi vill inte heller bara visa film ur ett identifikationsbehovsperspektiv, säger Cecilia. När vi har valt vilka filmer som ska visas har vi ju båda en feministisk medvetenhet, och detta avspeglas i filmprogrammet.
Förutom en massa filmvisningar blir det också ett seminarium kring nordisk queerfilm, något som Cecilia och Joakim tycker är väldigt viktigt.
– Här möts regissörer från flera länder för att diskutera och förhoppningsvis stimulera till ett fortsatt filmskapande. Att skapa ett forum för folk som gör eller vill göra queerfilm är en av målsättningarna med festivalen.

I samband med detta seminarium blir det en visning av ett flertal nordiska queer-kortfilmer
Ni ska visa lesbisk 20-talsporr också…
– Jo, och det är stumfilm dessutom så det kan ju bli lite mastigt, det får man vara beredd på, säger Cecilia och skrattar.
Vilka är dina egna favoriter, om man nu får ha några sådana?
– Jo, det tycker jag. Fängelsedramat Strangers Inside av Cheryl Dunye är en stark film liksom den argentinska Helt plötsligt om två lesbiska punkares äventyr.

Tanken är att Kombat ska växa till nästa år. Få en riktig budget och att Joakim och Cecilia inte ska behöva lägga alla sina privata besparingar på att underhålla filmsugna homos. Förhoppningen är också att större svenska distributörer ska få upp ögonen för att det finns en stor publik för den här typen av filmer. Och att mötesplatserna i gaysamhället ska bli fler. Att samlas kring idéer, tankar och bilder istället för bara ses på krogen är minst lika viktigt anser Cecilia och fortsätter:
– Vi vill göra en filmfestival för hela hbt-samhället och inspirera till fortsatt queerfilmsskapande i Norden.

Kombat pågår 25-27 juli på biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37.
Biljetter bokas på: 08-23 20 20.

http://www.kombat.info

Källa: Kombat Filmfestival

Publicerad: 2003-07-25 12:46:23