Danish Pride 2003

Danish Pride får i år konkurrens av en alternativ festival liknande den svenska Shame-festivalen.
SKAM heter den och har som huvudbudskap ”Fuck Danish Pride”.
Arrangörerna sprider en flyer med budskapet:
”Skippa det danska, det vackra, det dyra, det kommersiella, anpassningen och heteropöbeln”.
Och så inbjuds ”fattiga, perversa, homo, bi, trans, arga, odanska…” till en heldag i den klassiska bögraggparken Ørstedparken mitt i centrala Köpenhamn. Och bara några kvarter från Rådhuspladsen där parden avslutas med en torgfest.
Arrangörerna av anti-festivalen är ”Homoer for en radikal forandring”, Foreningen mere sex och Danmarks Sammenbrud. Och till lördagens pressmöte på Bøssehuset i Christiania har en radda fler grupperingar anslutit sig: Kyske Lilly, Female Power Station, Danseskolen Fredagsbio, Piratkopien, PIKfugeln, Dusk-bevægelsen, Barbaras Køkken, Pussy + och Dåseskjul.

Det man mer konkret kritiserar i sitt pressmeddelande är att Danish Pride spelar på nationalism: ”Vi är inte stolta över att vara Danish”, skriver de. Likt den svenska Shame-rörelsen riktar man in sig mot kommersialismen och enkelriktningen och kritiserar bristen på politik i samband med Danish Pride. Och man irriterar sig på att Danish Pride vill göra en ”meningslös folkfest”.

Till skillnad från Stockholm Pride och Skeive Dager i Oslo innehåller Danish Pride inga politiska debatter eller seminarier typ Pride House. Det officiella arrangemanget i Köpenhamn är begränsat till två dagar bestående av: en parad, torgfest på Rådhusplatsen, fest på natten och så en gudstjänst dagen därpå.
Övriga aktiviteter sker huvudsakligen på de ordinarie barerna och klubbarna.

Publicerad: 2003-08-14 16:46:45