Dans

Dansens Hus är utan tvekan det nav kring vilket ny modern svensk dans rör sig. Och höstens program visar att man vill behålla sin position.

I september kommer Cullbergbaletten med tre baletter signerade av koreograferna Kenneth Kvarnström, Johan Inger och Jiri Kylián. Kvarnströms ”NaCIH2O” tar namn efter en kemisk formel som ligger så nära svett man kan komma. Och svettas är det meningen att den helt manliga ensemblen skall göra. Lugnare går det till i Ingers pas de deux ”Hurry Slowly” och det mer klassiska snittet på dansen levererar Kylián i ”Falling Angels”.




I oktober kommer så Kvarnström själv med sin nya balett ”Splitvision” med vilken han turnerat hela våren och sommaren. Kvarnström säger själv att hans föreställning kräver delaktighet från betraktaren och han blandar flera konstarter.

Mot slutet av oktober är det Björn Elisson & Co som tar hjälp av bland annat sköna dansarna Anja Birnbaum och Cecilia Roos i verket ”Brott”. Förutom Björn Elisson är det koreograferna Johanna Ekström och Erik Pauser som begår brottet.

Argentinsk gauchokultur presenterar Gabriella Gutarra, Eduardo Villegas och Rafael de Carmen i föreställningen ”Malambo”. I mitten av november får vi in denna sydländska hetta för att värma oss med.




Skönheten själv kommer i december med sin ”Isglöd”. Det är självklart Virpi Pahkinen jag menar. Tillsammans med Nina Hyvärinen som dansar Carolyn Carlsons ”Il freddo dell’acqua” intar Virpi scenen den 6:e och 8:e december.

Till lilla scenen Blå Lådan kommer bland andra Bo Arenander i början av november med ”The Wanderer – a travelogue” som berättar om en man som företar sig en jordenruntresa. Ika Nord med ”The Ika Nord Experience” kan du se i slutet av november. På Blå Lådan hittar du dessutom flera nya och säkert spännande koreografer. Missa till exempel inte Moose Dance Company, med de nya koreograferna Emelie Jonsson och Oscar von Seth och föreställningen ”Act” den 7 och 9 december.

Kvarnström foto 1: Bengt Wanselius
Pahkinen foto: Hans Bjurling

http://www.dansenshus.se

Publicerad: 2000-08-19 00:00:00