Fab 5 är en realityshow där fem bögar i varje avsnitt får i uppdrag att göra om en heterosexuell kille som verkligen är i behov av lite förnyelse. De fem killarna, Kyan, Ted, Carson, Jai och Thom, är specialiserade inom fem olika områden: mode, hår, inredning, mat/vin och kultur. På en dag ska The Fab 5 göra om den straighta mannens hem, fixa nya kläder, ge honom en ny look och en ny frisyr, lära honom att laga mat och förbättra hans sociala förmåga. Det är en blandning av Room Service, Gör om mig och Real world MTV. Det är snabba klipp, ett högt tempo och discomusik. Man mossar aldrig till det med några långa instängda intervjuer med deltagarna. Här är det fullt ös. Från start till finish.
Det viktigaste, och det som är lite av hjärtat i serien, är att de fem killarna faktiskt inte ”gör om” de straighta killarna till något de inte är – de gör dem bara bättre. Och snyggare.
Men varje gång det ska sändas en serie med en massa bögar och som fått enorm uppmärksamhet i USA så drar jag alltid efter andan och känner instinktivt ”hjälp, ett sånt där program där man måste sitta med kudden framför ansiktet och oroa sig för att det ska vara jobbigt och pinsamt”… Men lugn. Fab 5 är oemotståndligt!
Det vaxas och klipps, rensas ut och ändras om. Och de straighta männen genomgår förvandlingar som får deras anhöriga att gapa och fälla glädjetårar.
I ett avsnitt får vi se hur konstnären Butch får hjälp att anordna sitt första vernissage. Fab 5 tar med honom på shoppingrunda där modeproffset Carson Kressley är shoppingguide. Carson är en superfjolla. Han har alltid en kommentar på lager och lockar fram det ena gapskrattet efter det andra i seriens avsnitt. Det är rått och hjärtligt, bitchigt och glatt, men Carson, som är nån slags blandning av Patsy och Lill-Babs med en tunga vassare än Madonnas, har stenkoll och charmar alltid de straighta männen.
När Carson till exempel går igenom Butchs klädgarderob frågar han Butch hur han egentligen organiserar sina kläder ”Is it organized by ugly, uglier, ugliest?”…
Det bästa med killarna i Fab 5 är att ingen av dem lider av några som helst ”straight-acting”-syndrom. Programmet känns genomärligt och helt komplexbefriat. Dessa charmfjollor är proffs och de älskar det de gör.
Och de kommer att bli dina fem favoritkillar i höst! Det kan jag lova.
Cheers queers!

Tid: 20.05
Plats: TV3

Publicerad: 2003-09-13 15:46:00