Diplomati

I morgon måndag kommer nyutgåvan av diplomaten och ambassadören Sverker Åströms bok ”Ögonblick” ut i en nyutgåva.
I en ett inledande och avslutande kapitel ger han vid 87 års ålder sina kommentarer till dagspolitiska händelser, och så väljer han att berätta öppet om sitt privatliv.
Åström berättar i boken att han alltid varit ”noga med att informera sina högsta chefer” om sin läggning. Såväl statsministrarna Tage Erlander och Olof Palme som utrikesminister Östen Undén skall ha ”ryckt på axlarna” åt kommentarerna.
I 50- och 60-talets Sverige var det dock andra som inte ansåg det vara passande att vara homosexuell i Åströms befattningar. Att han registrerats och bevakats för sin sexuella läggnings skull är minst sagt troligt.
Men när Åström bett SÄPO om ett utdrag ur sin personakt har de hittills vägrat lämna ut uppgifter.

I dagens Svenska Dagbladet, berättar Åström om sitt liv som homosexuell. Och om betydelsen av att han nu väljer att komma ut säger han:
”Vågar jag, som är en känd person, komma ut är det kanske inte så farligt”.
Intervjun gjordes redan den 5 september, långt innan mordet på Anna Lindh. I en extra kommentar nämner han sin vänskap med Lindh och berättar att hon ”uttryckt sin glädje” över att Åström själv velat komma ut genom intervjun.
”Anna Lindh var beundransvärd som människa och politiker. Sverige har gjort en stor förlust, sorgen efter henne är djup”, säger han i Svenska Dagbladet.

http://www.qx.se/shop/avdelning.php?kategori=Foto/konst

Källa: Beställ boken via QX Shop

Publicerad: 2003-09-14 15:28:30