Homokamp

För femte året i rad arrangerades Regnbågsfestivalen för Barents-regionen. Homo, bi och transgrupper från fyra nationer deltog vid årets arrangemang i Umeå.
Ett trettiotal personer från Norge, Finland, Ryssland och Sverige lyssnade på föredrag, festade och utbytte erfarenheter.
Vid konferensens på Folkets Hus talade bland andra professor Berit Åhs från Oslo om de fem härskarteknikerna. Tema för konferensen var synliggörande av kvinnor och alla artister och föreläsare var kvinnor.
Konferensen förmörkades av mordet på utrikesminister Anna Lindh. I ett uttalande underströks det stöd Lindh gett tidigare konferenser. Vid konferensen i Murmansk 2001 utsattes deltagarna för hot och trakasserier. Lindh engagerade sig personligen och protesterade hos myndigheterna i Moskva.
När svenske kungen och drottningen var på besök i regionen tillsammans med Anna Lindh, höll hon ett möte Murmansks gayorganisation Circle.
– Vi sörjer Anna Lindh och hoppas att företrädare för samtliga partier hedrar Anna Lindh genom att fortsätta hennes engagemang för mänskliga rättigheter i alla länder oavsett kön, sexualitet och könsuttryck.

http://www.rfsl.se/nord/barents.html#umea

Källa: Mer om Barents Rainbow Festival

Publicerad: 2003-09-16 11:25:01