Lära för livet?

Igår presenterade RFSL-Ungdom en rapport om hur illa det är ställt med HBT-texter i skolans biologiböcker. Av de böcker de tittade på fick endast ter stycken men tveksamhet godkänt. Resten utfärdade RFSL-Ungdom varningar för eller till och med svartlistningar.
Idag reagerar såväl miljöpartiet som folkpartiet med anledning av rapporten.
– När skolan använder läromedel som öppet uttrycker fördomar mot homosexualitet är det detsamma som att utsätta unga lesbiska och bögar för organiserade trakasserier, säger Martin Andreasson (fp). Undersökningar visar att många unga HBT-personer har en sårbar situation med låg självkänsla och hög frekvens av självmordsförsök. Fördomsfulla eller kränkande läroböcker lägger nya stenar på en redan tung börda.
Idag lämnade dessutom Gustav Fridolin in en skriftlig fråga till utbildningsminister Tomas Östros med anledning av rapporten;
”Det viktigaste botemedlet mot fördomar är information och kunskap, för de unga HBT-personerna är därför vikten av en bra sexualundervisning stor. Men olika undersökningar har tyvärr visat att många elever får otillräcklig undervisning och några helt går miste om sex- och samlevnadsämnet. Särskilt dålig verkar undervisningen om HBT-frågor vara, vilket inte minst läromedelsgranskningen visat på.”
Fridolin frågar vad ministern planerar att göra för att förstärka sex- och samlevnadsundervisningen.
Såväl fp som mp har även lämnat in riksdagsmotioner i frågan.

Publicerad: 2003-10-01 18:28:33