HomO

I det enda fallet handlar det om en kvinna i Göteborg som arbetat inom omsorgsvården. När hennes fem arbetskamrater fått reda på att hon lever med en kvinna startade mobbningen.
Arbetsgivaren ville lösa tvisten genom att omplacera den mobbade kvinnan.
Hon i sin tur anmälde tidigare i år ärendet till HomO som tog kontakt med hennes fackförening Svenska Kommunalarbetarförbundet (SKAF).
I ett avtal mellan facket och Kommunförbundet har nu kvinnan fått ett skadestånd på 40 000 kronor och hon har fått en ny tjänst inom kommunen.

Det andra fallet gäller en man i Skåne som på grund av sin homosexualitet under flera års tid utsatts för glirningar och ”regelrätt mobbning” av sina arbetskamrater. Mannen arbetar inom sjukvården. Inte heller i detta fall har arbetsgivaren ingripit mot mobbningen.
Efter att han liksom i det tidigare fallet anmält saken till HomO har de kontaktat SKAF. Mannen får, efter att arbetsgivaren medgett att de agerat felaktigt, 30 000 kronor i skadestånd.

– Vi har totalt fått in ett åttiotal anmälningar under första verksamhetsåret, berättar George Svéd på HomO för QX.se. En tredjedel av dessa härrör sig till arbetslivet.
Han berättar att myndigheten i första hand skall få till stånd förlikningar vid konflikter på arbetsmarknaden. Först i sista hand driver man ärendet till arbetsdomstolen.

– De fall som hittills har avgjorts med förlikningar har varit på den kommunala sidan och där har fackföreningen SKAF varit aktiva, berättar Svéd vidare. I andra fall har fackförbund sagt sig sakna kompetens att driva dess frågor.
– Vi driver gärna ärenden, men vi menar att facket måste skaffa sig egen kompetens, avslutar han.
En av George Svéds huvuduppgifter som nyanställd på HomO är just att arbeta med utbildning och information om den nya lagstiftningen för arbetsmarknadens parter.

http://www.homo.do.se/

Källa: HomO

Publicerad: 2000-08-18 15:15:00