Läderbögarnas Fröken Sverige

I tre dagar har förberedelserna pågått för deltagarna i tävlingen Mr Leather Europe. De har intervjuats, varit på möten och middagar. Och på söndagkvällen var det stor final på partyfartyget Cap San Diego, som är en jättestor båt i centrala Hamburg.
Saad Hassoon tog publiken med storm då han först höll ett tal för publiken där han berättade att han var soldat i Kuwaitkriget och sedan flydde till Sverige. Därefter poserade han i ett nummer där han förvandlades från irakisk soldat till läderbög.
– Jag är jätteglad, säger en trött Saad på telefon. Publiken var fantastisk! Nu ska jag tävla i Chicago i maj mot 60 av världens snyggaste läderkillar.
En irakisk soldat i USA. Konstroversiellt var ordet.

Mr Leather Europe-tävlingen hålls i samband med att läderbögarnas europeiska samarbetsorganisation ECMC håller årsmöte.

Saad intervjuades i QX i augustinumret då han vunnit den svenska deltävlingen. Här följer intervjun.

Den 14 juni blev Saad Hassoon ”Mr Baltic Battle”. För ganska exakt tio år sedan kom han till Sverige som flykting från Saddams Irak. Han flydde från Kuwait-kriget, där han deltog som soldat i Kurdistan. Han lyckades ta sig över till Turkiet, sedan vidare till Ryssland, och slutligen Sverige. En strapatsrik resa som tog nästan ett år.
Bakom sig i hemstaden Bagdad lämnade Saad sin mamma och åtta syskon. Hans mamma dog för tre år sedan, och för tillfället har han ingen kontakt med sina syskon.
– Det är jobbigt, jag vet inte ens om de lever. Så småningom ska jag försöka kontakta dem. Jag kan inte ens föreställa mig hur det ser ut i Bagdad nu efter kriget…
Här i Sverige bodde Saad först i Gävle och utbildade sig till fritidspedagog. Numera bor, och trivs, han i Stockholm. Och den 4 oktober ska han representera Sverige i Mr Leather Europe-tävlingen i Hamburg. QX träffade Saad för att få reda på lite mer om denna intressanta och välbyggda 33-åring.
Hade du pojkvän i Irak?
– Inte när jag flydde, men tidigare. Jag träffade min första kille när jag var 15 , vi var tillsammans i tre år. Vi kunde bara ses på kvällarna, då vi åkte med hans bil långt ut i skogen. Det är så bögar träffas i Irak. Vi bodde båda hos våra föräldrar. Man kan inte få egen bostad om man inte har familj.
Visste någon i din närhet att du var homosexuell?
– Två av mina halvbröder som var tolv år äldre visste. Båda var gifta, men hade sex med killar. De visste inte om varandra, men jag hade sex med båda. Jag var väldigt kär i den ena av dem.
– Min mamma visste inte säkert att jag var bög, men anade. En gång efter att jag hade haft sex med en kille inne på mitt rum sa hon ”Om du hade haft en tjej hade hon varit gravid för länge sedan”. Hon tyckte mycket om mig, men var besviken på mig. När jag kom till Sverige berättade jag för alla mina syskon och mamma att jag är bög, och alla accepterade det utom mamma och min äldsta storebror som är fundamentalistisk muslim.
Hur träffar man andra bögar i Irak?
– På gatan, torget, bussen… Det är ögonkontakten som avslöjar. För det mesta har man bara sex, men det kan såklart även utvecklas till kärlek. Det finns också många gifta killar som har sex med killar.
Förväntades även du gifta dig?
– Ja, men jag hade en äldre släkting som var ogift, som jag tror var bög, så det förekommer att man inte gifter sig. Det är inte helt okej, man får mycket kritik, så man får vara tuff om man vill leva som singel. En kille jag var var ihop med gifte sig och fick barn, men ville ändå fortsätta träffa mig. Jag sa att det var fel och gjorde slut.
Blev du någon gång trakasserad av polisen?
– Nej, de hade annat att tänka på. Böglivet är så hemligt att många inte ens vet att det finns. De flesta killar vet nog, men pratar inte om det.
Så det var inte din homosexualitet som gjorde att du flydde från Irak?
– Nej, jag var emot kriget och Saddams politik. Han tänkte bara på krig och makt. Det var inget fritt samhälle.
Skulle du kunna tänka dig att flytta tillbaka till Irak?
– Inte just nu, men jag vill gärna åka och hälsa på. Om det mot förmodan skulle bli demokrati någon gång vill jag åka dit och hjälpa till med att bygga upp en gayorganisation.
Känner du några andra bögar från Irak?
– Nej, faktiskt inte. Jag umgås inte med några irakier. Fast de senaste två åren har jag märkt att det har börjat bli allt fler araber som vågar visa upp sig på gayställena. Många av dem är andra generationens invandrare, eller så kom de hit som små.
Tror du det är lika vanligt att vara bög i Irak som i Sverige?
– Det vet jag inte, men jag tippar på att en majoritet i Irak är bisexuella.
Hur blev du bemött när du kom till Sverige?
– Underbart! Jag blev väl omhändertagen och fick mycket hjälp och stöd. Jag kände mig trygg redan första dagen. Jag har inte haft några problem att komma in i det svenska samhället, speciellt inte efter att jag lärde mig språket, vilket tog ungefär ett år. Och i gayvärlden har jag blivit väldigt uppskattad…
Hur många svenska pojkvänner har du haft?
– Bara en enda stadig pojkvän, Seth, som jag var ihop med i ett par år. Det var han som anmälde mig till Mr Baltic Battle-tävlingen. Han trodde på mig, att jag skulle vinna. Han är den finaste kille jag har mött i Sverige. Numera är vi goda vänner och umgås ganska mycket.
Varför blev just du årets Mr Baltic Battle?
– Det folk har sagt är att jag är charmig, sexig, har en fin kropp och gjorde ett bra scenframträdande. Jag vågar visa upp mig. Det är en ära att bli Mr Baltic Battle, jag känner mig stolt. Men jag vill inte bli kallad Mr Baltic Battle privat, jag vill vara Saad.
Hur ska man charma dig om man vill få dig på fall?
– Då ska man vara muskulös… Nej, det räcker med att vara sig själv, och våga visa känslor och intresse. Jag gillar killar över 35, helst håriga, gärna med goatie. Annars faller jag mest för ansiktet – läpparna och ögonen. Just nu skulle jag gärna vilja träffa någon. Jag vill hitta någon att dela livet med. Meningen med livet är ju kärleken.

http://www.imrl.com/index.asp

Källa: Länk till International Mr. Leather

Publicerad: 2003-10-06 21:00:00