Skolliv

Skolverket har godkänt 61 kristna friskolor. Av dessa har tidningen Skolvärlden frågat ca en tredjedel om olika etiska frågor gällande anställningsförfaranden.
Skolvärlden konstaterar att ”För lärare som lever i registrerade partnerskap är chansen att få jobb minimal.” Även om skolorna representerar olika trosriktningar inom kristendomen, uppger Skolvärlden att de har en ”påfallande likartad” syn på att anställa lärare som är homosexuella.
Juhani Nikula rektor vid Livets Ords Kristna Skola i Uppsala säger till Skolvärlden att de inte haft ”problemet”.
– Tröskeln för att söka till oss är hög, säger han.
Alla de friskolor som tillfrågats har uppgett att homosexualitet är oförenligt med bibeln.
Inte ens om en homosexuell sökande lärare är behörig och bekänner sig som kristen kan han eller hon få jobb.
I Örnsköldsviks Allehanda
tillfrågades i fredags Thomas Nordberg på den kristna Broskolan i Svedjeholmen om deras policy
”Kan en homosexuell inte vara en bra lärare och god förebild?
– Jo i sin profession, men inte i sin livsstil. Vi vill inte bara ha lärande för skolan utan för livet, därför är de här aspekterna viktiga för oss.”
På Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO exemplifierar man diskriminering på följande sätt:
Direkt diskriminering kan sammanfattas som att lika fall behandlas olika. Ett exempel på direkt diskriminering är om en arbetsgivare behandlar en arbetssökande eller en redan anställd arbetstagare sämre än han behandlar andra som befinner sig i en likartad situation och arbetsgivarens handlande har samband med arbetssökandens eller arbetstagarens homosexualitet. Det krävs inte någon diskriminerande avsikt, i betydelse önskan att kränka eller skada, för att det skall vara fråga om diskriminering. Finns det en koppling mellan sexuell läggning och en oförmånlig behandling så är det fråga om diskriminering.

http://www.lr.se/lrwebb%7E1.nsf/8de5ce6c133c1dd9412567e30036a3a6/e2ba466b5f7cac86c1256db9002cb1c0?OpenDocument

Källa: Skolvärlden

Publicerad: 2003-10-13 19:23:57