Köpenhamns filmfestival 17 år

Årets Copenhagen Gay & Lesbian Filmfestival slår ännu en gång fast att det är i Köpenhamn som den skandinaviska filmintresserade gaypubliken skall hålla till. För sjuttonde gången presenteras ett brett utbud av aktuell gay/lesbisk film för främst Köpenhamnare. Men även Århus, Ålborg och Malmö får en släng av sleven.
I morgon fredag den 17 oktober startar festivalen, som totalt bjuder på ett 20-tal filmer, kortfilmsprogram, manustävling liksom debatter och självklart fest!
Vi har tittat i katalogen och sammanfattar filmutbudet under årets festival. Ett spännande urval – och man ställer sig frågan varför Sverige inte kan få till en Gayfilmfestival!

Mexikanska Mil nubes de paz ceran el cielo, amor, Jámas acabarás de ser amor (engelsk titel: A Thousand clouds of peace fence the sky, Love; Your being love will never end) från 2002 har Julián Hernández som regissör. Den berättar om tonåringen Gerardo som driver runt i Mexico City efter att han övergetts av Bruno Kärleksaffären har satt djupa spår i honom och hans romantiska drömmar har fått sig en törn. Som förfilm visas The Moment After om Tracey som på sin 30-årsdag äntligen lär sig säga ja till sig själv, livet och kärleken.
Alice heter en fransk film av Sylvie Ballyot. Filmen gjordes förra året och berättar om Alice vars relation till sin syster störs när systern gifter sig och ”lämnar” henne. Alice förhållande till sin kvinna och sin familj får sig en svår törn. Filmen tar upp kontroversiella ämnen som de två systrarnas lek under lakanen – vad hände? Alice första traumatiska sexuella upplevelser med kusinen – hur har de påverkat henne?
I den franska filmen Presque rien (Nästan inget) från 2000, beskriver regissören Sébastien Lifshitz en het och mycket erotisk sommarförälskelse mellan två män, och dess efterverkningar.
Ung kärlek mellan två flickor berättar den japanska filmen Blue om. Filmen från 2001 är regisserad av Hiroshi Ando och beskrivs som en söt och välspelad film.
Spanska Los Novios Búlgaros av Eloy de la Iglesia släpptes i år. Den berättar om en väletablerad advokat i 40-årsåldern som tänder på unga invandrarkillar i Madrid. Han hamnar i en relation med den bulgariske 23-åringen Kyril och blandas in i den bulgariska maffians affärer.
I Cheerleaders Queens från Thailand (2003) får vi med Poj Arnons hjälp följa en grupp ladyboys som håller stor fest inför att de skall lämna sin by för en katolsk internatskola i Bangkok. I skolan kämpar de förjäves för att få bli Cheerleaders och beslutar sig istället för att bli rugby-spelare. När det mot all förmodad gör braksuccé, har de makt nog att äntligen bli cheerleaders igen! En färgsparkade och effektiv komedi.
Under filmfestivalen har Cecilia Neant-Falks film Du skall nog se att det går över dansk premiär. En dokumentär om tre lesbiska tjejers komma ut tid.
En annan film med lesbiskt tema är brittiska Do I love you? av Lisa Gornick från förra året. Filmen berättar om relationen mellan Marina och Romy. Det är den första brittiska spelfilmen med lesbiskt tema på över 10 år och i programbladet för festivalen påpekas extra den sköna salsa-gungande filmmusiken.
I italienska Benzina (Bensin) från 2001 följer vi Lenni och Stella som tillsammans driver en bensinstation utmed landsvägen. Butch och femme och dominerande italienska mödrar är sköna ingredienser. Regin står Monica Lisa Stambrini för.
Mer kvinnokärlek bjuds det i irländska Goldfish Memory (2003) av Elizabeth Gill. Eller snarare storstadens mix av gay, straight och allt däremellan. Möten mellan Clara, Tom och Isolde blir till en cirkulär kärleksfull kedjereaktion.
Homosexuella med rötter i Mellanöstern berättas det om i den amerikanska filmen från förra året I Exist. Peter Barbosa och Garrett Lenoir intervjuar i dokumentär form amerikanska bögar och flator med föräldrar från länder i Mellanöstern. De berättar om en hård kamp med sin familj för att de skall acceptera dem som de är.
Tan de repente (Helt plötsligt) heter en argentinsk film av Diego Lerman (2002). I filmen ställs underklädesexpediten Marcias liv på ända då två kvinnliga rånare, gatflickorna Lenin och Mao kommer till hennes butik. Men det är inte hennes pengar de vill åt – utan hennes kropp. Filmen har danska undertexter och spanskt tal.
I Luster följer vi skater-punk-bög miljön i Los Angeles. Jackson blir under en orgie förälskad i Billy. Men Billy gillar S/M-killen Sonny. Sam som driver skivaffären där Jackson jobbar är, liksom kunden Derek helt nere i honom. Och alla dessa förvecklingar sker till musik av queerpunk-banden Pansy Division och Extra Fancys musik.
I My mother likes women från 2001 får vi möta Sofia som är mor till tre vuxna döttrar. Hon presenterar sin nya kärlek – en kvinna – för dem. Härligt skådespeleri och bra rytm – så beskrivs denna film som är regisserad av Daniela Fejerman och Inés Paris.
En desperat dvärg som aldrig lyckas få till det, en järnlady, en lesbisk jättedam, en pakistansk taxichaffis med förhudsproblem, en ortodox judisk size-queen… Det är några av dem som de irländska grabbarna Kenny och Byron möter i den hysteriskt roliga och helt politiskt inkorrekta berättelsen Nine dead gay guys (Storbritannien 2002) av Ky Mo Lab. Först dog ”The Queen” under mystiska omständigheter, så Jeff, sen Fader Ted. Plötsligt var det döda bögar överallt…
Inte så hysterisk, men dock spännande, är dokumentärfilmen No Secret Anymore: The Times of Del Martin and Phyllis Lyon. En amerikansk film från 2002 om ett äldre lesbiskt par som har kämpat i så väl den lesbiska som feministiska rörelsen. Filmen är gjord av Joan e Biren (JEB).
Manga-filmen Revolutionary Girl Utena från Japan (1999) berättar om pojkflickan Utena. En lesbisk tecknad film av Kunhihiko Ikuhara.
Mystiska dödsfall bland hiv-positiva i New Yorks gayiga Chelsea-kvarter får den unge åklagaren Nicole att börja ett undersökande arbete. I rollerna bland andra Olympia Dukakis. Amerikansk film av Thom Fitzgerald från i år med titeln The Event.
Amerikanska dokumentärfilmen The Gift handlar också om hiv. Vi får följa två tonåringar som försöker bli smittade av hiv. Fenomenet barebacking tas upp och efter filmen diskuteras detta av danska aktivister.
Den israeliska filmen Yossi Vejager (Yossi och Jagger) från 2002 blev mycket uppmärksammad i hemlandet. Regissören Eytan Fox berättar om två unga officerare i den israeliska armén posterade vid gränsen till Libanon. De två kämpar för att överleva i ett krig de inte helt tror på och då de som nyförälskade istället för att kriga borde dansa, älska och leva. Filmen är baserad på en verklig händelse och i en av rollerna spelar filmstjärnan Yehuda Levi – vilket bidragit till filmens stora framgång i Israel.

Kortfilmer inleder flera av huvudfilmerna och dessutom ges ett eget lesbiskt kortfilmsprogram. Förutom filmvisningar och tre debatter för skolelever, blir det en manustävling i samband med festivalen. Inbjudan har gått ut om att skriva ett 15-20 minuters filmmanus centrerat kring kvinnor.
Två svenska tjejer Anna och Rimma deltar i tävlingen och berättar för QX.se:
– Vägen från idé till manus vandrade vi tillsammans i somras. Anna vid datorn och jag i rollen som bollplank och kritisk korrekturläsare. Men en bra story på hand fattades slutligen endast den danska översättningen. Efter att ha kammat hem noll i bekantskapskretsen, blev det att annonsera ute i Göteborgsvimlet. Intresset var stort och vi gallrade fram ett guldkorn i en dansk 40-årig lärare som arbetat med översättning åt det Danska Filminstitutet under flera år.
Den 26 oktober avgörs tävlingen.
– Förhoppningsvis är det två svenskar som kommer att kamma hem tävlingen med ett väl genomtänkt och dansk inspirerat manus, säger Rimma.

http://www.cglff.dk

Källa: Filmfestivalens hemsida

Publicerad: 2003-10-16 19:19:09