Rosa Euros

En årslång planering har lett till den första mässan i Europa för rosa pengar – Rainbow Attitude, 1er Salon Européen Gay et Gay Friendly. Mässhall nummer 6 vid Porte de Versaille öppnade sina portar för besökare av alla kön den 18-19 oktober. Dörrarna var öppna från tio på förmiddagen till tio på kvällen. På 12.000 kvadratmeter ställde över 200 utställare fram sina varor och tjänster. Organisatörerna räknade med 30.000 besökare och planerna gick i lås. Man kommer att göra om det nästa år.

Enligt en av organisatörerna, Régine Corti (33), valde man det officiella och inarbetade mässområdet i Paris, där jordbruksmässor och bilsalonger hålls, för att öppna LGBT-publiken mot andra sorters besökare och tvärsom. På frågan om en hetero hade någon anledning att gå dit svarade arrangören Philippe Sultan (31), att han själv var hetero och gay-friendly. Varför alltid följa vanetänkandet? Ett av utställningens motton var ”au delà des clichées” – bortom klichéerna. Bögar och lesbiska har alltid varit föregångare inom många områden, inte bara musik, mode och konst. De båda grupperna har allt att vinna på att knyta affärsmässiga kontakter.

Hur såg det då ut? Jag kom dit på söndag vid tolvtiden och då var det relativt lite folk. Fransmännen vaknar sent. När jag gick hade publiken tätnat betydligt. Mässområdet gjorde ett spatiöst och imponerande intryck. Det fanns många konstnärer och konstgallerier. Inredningsdetaljer och möbler hade framskjuten plats liksom snygga bilmodeller. Volvo fanns givetvis med. Den som ville åka på resor till spännande destinationer eller resa med kryssningsbåt kunde välja bland företagarna. Olika organisationer, som Le Centre Gay et Lesbienne de Paris deltog och tillsammans fyllde de ut många stånd. Franska lesbiska tidskrifter och gaytidskrifter försökte locka prenumeranter. För undertecknad var gaybokhandeln Les Mots à la Bouche intressantast. Där köpte jag en läckert bildtät liten fransk faktabok om LGBT-befolkningens utveckling under tiden efter Stonewall. Vinprovning och provsmakning av gåslever lockade också. Det fick bli två små burkar Fois gras de canard truffé.

På en stor scen uppträdde olika artister under mässan. Jag såg ett afrikanskt band, Les Guirivoires, som trummade på och dansade så att hela mässhallen vibrerade. Ett område hade reserverats för seriösa diskussioner om aids och homofobi och annat som utgör samhällsproblem att tackla.

Efter drygt två timmars rundvandring tog jag rullbanden mot metron. Jag möttes av en tät människoström i riktning mot mässan. Tjuguhundratalet har öppnat ännu ett område för bögars och lesbiskas synlighet – den specialinriktade, seriösa och kommersiella mässan.

Publicerad: 2003-10-21 14:21:16