På TV ikväll:

Magnus levde tidigare i ett heterosexuellt förhållande, och fick där barnen Rasmus och Felicia. Numera bor barnen varannan vecka med pappa Magnus och plastpappa Per.
– Om det inte skulle hålla så skulle det bli fruktansvärt tomt, säger Per. För om det tog slut så skulle jag inte bara förlora en vuxen, Magnus, utan en hel familj.
Ola är homosexuell och har valt att skaffa barn med goda vännen Anna-Lena, som är lesbisk. En provrörsbefruktning i Finland resulterade i sonen Ivan. I serien ”Regnbågsfamiljer” berättar Ola hur barnmorskan blev imponerad av hans blöjbyten.
– Och då tänkte jag: jag är homosexuell och har lekt med dockor. Jag vet precis hur man sätter på blöjor, säger Ola i första avsnittet.
Tina och Sisela är lesbiska och väntar på sitt gemensamma barn, efter en insemination i Danmark. Vi träffar dem på MVC. Ett ultraljud visar ett foster inne i Tinas mage.
– Det vore praktiskt om det blev en tjej. Jag har otroligt många tjejkläder hemma, säger Sisela som redan har tre barn från tidigare förhållanden.
För Lollo Jarnebrink var ”Regnbågsfamiljer” en viktig film att göra med tanke på den debatt som förts om homosexuellas rättigheter att skaffa barn.
– Filmen handlar om längtan efter barn, om fördomar från omgivningen och rädslan över hur de homosexuella parens barn ska bemötas, säger Lollo Jarnebrink.
– Men mest av allt får vi en inblick i hur tre ovanliga familjer lever ett ganska vanligt liv.

Söndagen 26 oktober klockan 22.15 i SVT1

Publicerad: 2003-10-26 06:00:00