Välsignelse

Det blev fortsatt positiva signaler för att även kyrkan skall välsigna samkönade pars kärlek. Till 2004 års Kyrkomöte skall kyrkostyrelsen ”återkomma med ett underlag till kyrklig akt för ingående av partnerskap med civilrättslig giltighet”.
Enligt Kyrkans tidning blev det en lång och hård debatt på Kyrkomötet i Uppsala då frågan diskuterades idag.
I centrum för striden stod Staffan Holmgren (m) och Olof Burell (s). De socialdemokratiska ledamöterna vid kyrkomötet drev på i frågan medan moderaterna intog en negativ hållning.
När komminister Nils-Arne Rehnström liknande en kyrklig välsignelseakt vid ”institutionell otukt” blev till och med ärkebiskop KG Hammar ilsken enligt Kyrkans Tidning.
”– Gud sig förbarme! Jag har ju försökt att föra samtal för att få respekt för att kristna kan komma till en annan bibliskt grundad förståelse av synen på homosexuella.
– Andra är bara ute för att välsigna otrohet, hävdas det. Någon måtta får det väl vara!”

RFSL kommenterade idag beslutet med ett positivt uttalande.
– Att kyrkan kommer fram till att ta beslut om form istället för innehåll känns lite avigt, sa ordförande Sören Andersson. Ändå visar beslutet på en inriktning om vart man strävar, vilket gör att vi välkomnar det.
Samtidigt kräver Andersson att regeringen nu, när skillnaden mellan partnerskap och äktenskap blir allt mindre, börjar utreda att lagarna slås samman.

http://www.kyrkanstidning.se/dnframeset1.html

Källa: Kyrkans tidnings referat

Publicerad: 2003-10-23 18:46:00