Engagemang

För första gången som eget förbund hade RFSL Ungdom sin vinterkonferens. För andra året var den på en gammal militärförläggning i Norrköping. Deltagare i åldern 15-30 år från hela Sverige lärde sig mer om säkrare sex, smittskyddslagen, identideter och hur det är att vara homosexuell och kristen.

Hans Hander berättade om sin undersökning han gjort i våras angående hälsan hos unga HBT-personer. Cege Hedén från RFSL berättade om hur det är att leva som hivpositiv och Anna Ohlis som är läkare på Venhälsan föreläste om könssjukdomar. Bland föreläsarna märktes också Anneli Svensson, kurrator och som också jobbar för brottsofferjouren.

Viss kritik riktades mot att det var för många föreläsningar. Ska man ha en konferens för ungdomar ska uppbyggnaden på konferensen vara anpassad för ungdomar. Det menar Adam Persson, 20 år, från Malmö som kommit till konferensen för att träffa nya människor och för att få mera kött på benen när det gäller HBT-rättigheter.
– Dessutom kan det vara svårt för en som aldrig varit på konferens tidigare att sätta sig ned och lyssna på föreläsningar, påpekar Peter Östby, 21 år, från Göteborg.
Men Peter har varit med förr när det gäller konferenser och kongresser.
– Det som var bra med vinterkonferensen i år var att de olika passen fanns på olika nivåer.

Trots minimalt med sömn på nätterna var deltagarna flitigt aktiva i de diskussioner som uppstod under föreläsningarna. Någon somnade. Andra engagerade sig. Enligt Emma Sjöberg från Stockholm beror det nog på att alla gillar workshops:
– För så är det ju, säger Emma.
Varför sömnen näst intill uteblev tycker deltagarna att alla borde förstå. Många hade åkt till konferensen för att träffa nya kompisar, ta del av andras komma ut-processer och för att mysa.

Cissi Ramsby, 17 år, från Järvsö kom också för att ragga. Cissi är glad och nöjd efter helgen eftersom hon videofilmat allt som hänt.
– Hade vi stannat i en vecka hade det kunnat bli en riktig dokusåpa, skrattar Cissi. Det roligaste var nog att jag upptäckte ombytta roller på lördagen innan festen. Killarna blev som små fjoritstjejer medan tjejerna stod och väntade på att killarna skulle bli klara. Vi var riktigt macho!

Fast andra deltagare tyckte att det hade behövts mera tjejer.
– Jag tycker att det var alldeles för lite tjejer, säger Saga Björk, 20 år, från Kristianstad. Men förmodligen märktes de som var där för lite på grund av alla bögar.
Könsfördelningen var rätt så jämn och alla grupper inom HBT-samhället fanns representerade. Och folk från hela landet kom till konferensen just för att de fick vara sig själva och känna sig accepterade för dem de är.

Förutom det sociala umgänget har konferensen många andra viktiga funktioner.
– Jag har med mig ny kunskap som jag kommer använda mig av, berättar Christian Idlond, 18 år, från Malmö.Nu har jag lärt mig mer om vad HBT är.

Andreas Nilsson från RFSL ungdoms förbundsstyrelse var en av dem som arrangerade helgen. Och när han ser tillbaka på hur det var är han mycket stolt:
– Helgen blev otroligt lyckad och det märks på ungdomarna att de haft skoj, säger Andreas glatt men ändå osäkert. Sen får man ju se på utvärderingarna om det stämmer!

Sannolikheten är stor att Andreas är med på ett hörn under nästa års vinterkonferens. För nu är ju konferensen en självklarthet för RFSL Ungdom.




Peter Östby, Christian Idlond, Cissi Ramsby och Adam Persson var på konferensen




Att ge eller få kärlek, det är frågan! Konferensen innehöll även fest och lekfullhet




Party, party, party på ungdomsfesten i Norrköping




Under helgen hölls många föreläsningar där deltagarna själva var aktiva




Kristen och homo eller bi, hur går det? Desirée och Lennie vet!

http://www.rfslungdom.se

Publicerad: 2003-11-23 21:49:11