– Det här är något som kan väcka känslor, fast det är bra att det blir snack om detta, eftersom det finns personer inom idrotten som är homofoba.
Homohockey har funnits sedan 1980-talet i USA och Kanada, och det finns ett internationellt förbund ”The International Gay & Lesbian Ice Hockey Association2 (IGLIHA). I Sverige har det inte funnits något organiserat spel, fram tills nu.
– Jag blev så jäkla inspirerad av gayhockeyturneringen i Gaygames i Sydney förra året. De amerikanska spelarna frågade varför vi i Sverige inte var med i turneringen när vi är en av världens ledande hockeynationer. Då tänkte jag att det är skandal att vi inte har något lag, berättar Joakim Runnedal.
Målet är att vara med i Gaygames i Montréal 2006, men än så länge består verksamheten mest av föreningsformaliteter som stadgar, pengar och vad klubben ska heta.
– Vi har haft diskussioner om namn, och ett förslag som kommit upp var ”Homohockey”. Men sedan har vi haft andra mer neutrala namn fast med någon undertext. Vi är ju ett hockeylag i första hand och sedan homosexuella, inte tvärtom.
Den här säsongen satsar de i första hand att få ihop tillräckligt många för att kunna börja träna. Idag är ett 20-tal personer intresserade, både nybörjare och de som spelat mycket.
– Nästa steg är att komma igång med seriespel, fast det ligger längre fram när vi svetsat samman laget. Då måste vi dessutom vara med i Stockholms Ishockeyförbund. Det blir spännande att höra vad dom säger när vi ringer…

Intresserade kan mejla till homohockey här:
homohockey

http://qruiser.qx.se/index.php?aktion=klubb&klubbid=14030

Källa: Homohockey-klubben på Qruiser

Publicerad: 2003-11-27 15:00:00