Till minne av Daniel Wretström som misshandlades till döds i Salem utanför Stockholm, hålls sedan tre år en manifestation av svenska och europeiska nynazister och så kallade ”nationella”.
Årets demonstration blev större än någonsin tidigare. På EXPOs hemsida talas om den som den största samlingen av nynazister sedan 1940-talet.
De politiska kommentarerna är samfällt upprörda och kritik riktas även mot de motdemonstranter som maskerade sig och tog till våld.
Nätverket mot rasism genomförde en fredlig motdemonstration på dagen där bland annat sångaren Jan Hammarlund, från Homosexuella Socialister höll ett tal.
– Mellan 20 och 30 homosexuella har mördats av nazister sedan början av åttiotalet, sa han vid manifestationen och fortsatte.
– I somras attackerades Prideparaden av Nationaldemokratisk Ungdom och det kunde också ha slutat väldigt illa om inte aktivister från Nätverket mot Rasism och de så förtalade och baktalade AFA hade ingripit och avbrutit misshandeln – medan polisen gick därifrån. Ni ska ha ett stort tack för den insatsen – även om vi tycker att egentligen borde polisen ha tagit det ansvaret istället!
Nynazisternas och ”de nationellas” demonstration arrangeras för att hedra minnet av en ung man som misshandlats till döds. Jan Hammarlund kommenterade minnesmarschen:
– Visst kan man ha fackeltåg för unga människor som förlorat livet på ett våldsamt och tragiskt sätt. Varför har inte vi det? Kanske därför att om vi skulle ha sorgmarsch för varje person som nazisterna i Sverige mördat de senaste decennierna så skulle vi få marschera varje vecka.
Därefter räknande han upp namnen på 14 personer som dött efter våld från nynazister i Sverige fram till 1995.

Enligt EXPOvar flera av talen vid kvällens nynazistiska och ”nationella” marsch hotfulla.
– En dag ska makthavarna ställas inför folkets domstol. Gudrun Schyman och Göran Persson och alla andra landsförrädare ska ställas till svars och det straffet ska kännas, sa nationaldemokraternas partiorganisatör Tor Paulsson.
Mats Söderman från ”Svenska motståndsrörelsen” sa att motståndets tid är inne”. Enligt EXPO kan det tolkas som att man nu vill trappa upp våldet.

På lördagskvällen rörde sig de tusentals nynazisterna och ”nationella” in till Stockholms city. Oron för fortsatt bråk är stor. Polisen meddelar att man har extra personal insatt för att hålla ordning på stan.

http://www.expo.se

Publicerad: 2003-12-06 22:08:11