Attentat mot Copacabana

Vid 1-tiden natten till måndag utsattes det queerfeministiska caféet Copacabana på Södermalm för ännu ett attentat. Tidigare har caféet fått nynazistiskt klotter på sina fönster. Denna gång gick man längre. Förutom klotter och sönderslagen fönsterruta, försöktes det sättas eld på lokalen, som ligger i ett bostadshus.

En granne kunde tillkalla hjälp och släcka branden. Caféet har inte fått några avgörande skador och redan samma dag kunde man hålla öppet och kunde ta emot en ström av sympatiyttringar från såväl grannar som gäster.
Idag går integrationsborgarrådet Teres Lindberg (s) ut i ett pressmeddelande och beklagar att polisen idag valt att ändra brottsrubriceringen. Från hets mot folkgrupp rubriceras dådet nu som klotter.
– Attackerna mot caféet är så uppenbart homofoba. Jag ställer mig därför frågande inför uppgifter från polisen att man har ändrat brottsrubriceringen från hets mot folkgrupp till klotter. Det är oerhört viktigt att den här sortens händelser inte avfärdas som ”oskyldigt” klottrande.
– Den verksamhet som caféet bedriver bygger på en grundläggande respekt för olikheter. Attentatet är ett hot mot mångfalds-Stockholm.

Till QX.se säger Bosse Isaksson på utredningsroteln vid Citypolisen att han ännu inte känner till vem som ändrat rubriceringen och varför det skett.
Han menar att det i ett så tidigt skede som detta inte är så viktigt vilken rubricering som sätts. Det kan ändras i takt med vilka uppgifter som kommer in.
– Vi pratar först med de människor som är inblandade i ärendet, svarar han.
Ännu har ingen misstänkt gripits. I samband med attentatet sågs en man försvinna med bil från platsen.

Copacabana startade förra året och har blivit ett populärt café för såväl närboende som Stockholm gay- och queerbefolkning. Caféet är bland annat nominerat till QX GayGala.

Publicerad: 2004-01-20 13:28:06