Pride

Sommaren 2002 arrangerades den första Gay Pride-paraden i Jerusalem. En stad fylld av konflikter och, berättar Noa Sattath, på besök i Stockholm, få trodde det ens skulle vara möjligt att genomföra paraden.
Noa och Jerry Levinson, ordförande i den verksamhet som står bakom paraden, Jerusalem Open House, är i Sverige för att informera om sin verksamhet och samla stöd till WorldPride i augusti 2005.
I Open House samlas alla homo, bi och transpersoner under samma tak. Här finns såväl palestinska gay/lesbiska grupper som ortodoxa judar.
Noa berättar för QX.se att man har öppna och ibland hårda diskussioner i verksamheten.
– Men sedan enar vi oss och kan arbeta sida vid sida, berättar hon.
Ett föredöme och hopp i en region där konflikter lett till en våldsspiral som inte verkar få en ände.

WorldPride arrangerades senast och för första gången 2000 i Rom. Det är den internationella samarbetsorganisationen för Pride-festivalerna, som utsett Jerusalem att genomföra det andra arrangemanget.
Temat för WorldPride i Jerusalem blir det samma som för Open Houses egna Pride-arrangemang: Love Without Borders – kärlek utan gränser.
– I en tid då intolerans och misstänksamhet råder, kommer vi från de tre världsreligionernas hem att deklarera att kärleken inte har några gränser, sa Open House dagliga ledare Hagai El-Ad i samband med att man fått arrangemanget.

Och just Jerusalems symbolik understryks av såväl InterPride som Open House.
– World Pride i Jerusalem är viktig för Priderörelsen, säger Suzanne Girard från InterPride. Vi vill förmedla ett tydligt budskap om att vår rörelse når över kulturella och etniska gränser. WorldPride 2005 kommer att samla tusentals av människor som konfronterar förutfattade meningar med verkligheten, fördomar med möjlighet till förståelse. Och det på ett sätt som kommer fånga världens uppmärksamhet.

http://www.gay.org.il/joh/

Källa: Jerusalem Open House

Publicerad: 2004-01-30 15:28:32