Homoadoption

– Det har varit ett långt havandeskap säger Robert och skrattar. Själva utredningen har varit mycket lärorikt och vi har fått träffa många heterosexuella par som ska adoptera. De flesta har varit försiktigt positiva.
Hur känns det?
– Inte så märkvärdigt, men vi är jätteglada för att de har godkänt oss eftersom de därmed anser oss vara lämpliga som föräldrar.
Hur har ni behandlats under utredningens gång?
– Tjänstemännen som har gjort utredningen har varit schysta hela tiden. Däremot blev vi förvånade att några av nämndemännen var väldigt negativa vid mötet idag. Kristdemokraternas ledamot förstod jag i förväg skulle vara emot, men att en ledamot från vänsterpartiet även var det skulle jag aldrig ha drömt om. Hon var nära på att bli riktigt otrevlig och ställde närgångna frågor på ett aggressivt sätt. Först började hon fråga varför det fanns journalister utanför och vem som hade tipsat dem. Då sa ordföranden att den frågan får hon inte ställa, eftersom politiker inte får efterforska källor. Sen så ställde hon frågor om hur vi skulle kunna garantera kvinnliga förebilder. Vi sa då att det finns far- och morföräldrar och släktingar och nära vänner som är kvinnor, säger Fredrik.
Vad hände sen?
– Till slut gick det bra. Vi var lyckliga och kramade om tjänstemännen som gjort utredningen och de var också jätteglada och skulle gå hem och fira själva. Våra föräldrar är jätteglada och de tycker att det är så spännande. Nu ska vi smälta det här och göra formella ansökningar till adoptionsbyråer. Vi är lyckliga och stolta, berättar en nöjd och upprymd Robert.

Publicerad: 2004-02-13 11:25:10