Undersökning

Via annonser på bland annat RFSLs hemsida har Försvarshögskolan genomfört en undersökning om homosexuellas situation inom försvarsmakten.
Resultatet är nedslående.
De 37 personer som svarat på enkäten menar att militären har en fientlig syn på homosexualitet.

Främst de unga anställda döljer sin homosexualitet och de oroar sig för att deras karriär skall skadas. Undersökningen visar att var tredje av de utfrågade utsatts för mobbing och trakasserier och flera homosexuella uppges ha avbrutit sin anställing inom försvarsmakten på grund av dess homofobi.

Idag intervjuas Krister Fahlstedt i Svenska Dagbladet. Fahsltedt är öppet homosexuell och gick nyligen ut med detta i en intervju i RFSLs tidning Kom Ut!. Han bekräftar idag resultatet av undersökningen och berättar att det tagit honom över tio år för att komma ut på arbetet.
– Detta är ett problem försvarsmakten bör ta tag i, inte minst som stor arbetsgivare, säger han till SvD.

Fahlstedt är 31 år och kapten inom flygvapnet.Han har varit med om att genomföra studien hos Försvarshögskolan och kommer i höst ha ett läraruppdrag vid militärhögskolan i Halmstad.
– Ett av de tyngsta skälen för mig att inte komma ut överhuvud taget var rädsla för vad arbetskamrater skulle tycka och tänka, säger han till Kom Ut!/Homoplaneten. Jag var framför allt rädd för att misstänkliggöras i hanteringen av värnpliktiga.

Efter att han har kommit ut berättar han för RFSLs tidning att han nästan bara mött positiva reaktioner.

http://www.svd.se

Källa: Svenska Dagbladet

Publicerad: 2000-08-19 16:56:13