Melodifestivalen i Umeå:

Henrik Wikström är ingen debutant i schlagersammanhang. Två gånger tidigare har han varit med i Melodifestivalen – 1983 och 2000.
– Jag pratar helst inte om när jag var med år 2000, säger han och skrattar. Det var bedrövligt.
Henrik uppträdde i gruppen The Avengers tillsammans med Suss von Ahn med låten ”När filmen är slut”. Det blev noll poäng och en sistaplats.
– Det lät bedrövligt, säger Henrik och berättar att han dränkte sorgerna i baren på efterfesten. Jag förstår inte vad jag hade på scenen att göra.
– Men det var först när jag kom hem och fick se oss på video som jag insåg hur falskt vårt uppträdande lät. Jag är livrädd att det ska dyka upp på Diggiloo någon kväll på TV (skrattar).
Något bättre gick det 1983 då en viss Carola Häggqvist vann hela festivalen. Henrik hade tillsammans med några kompisar skrivit låten ”Okej jag ger mig” som framfördes av Maria Wickman. Låten kom på delad sjätte plats, men tog sig högst upp på svensktoppen veckorna efter.
Henrik Wikström är 39 år och bor i Stockholm med pojkvännen sedan 11 år tillbaka, Pelle och hunden Simba. Henrik har gått Musikhögskolan i Piteå och jobbat som pianolärare och de senaste åren har han skrivit musik för reklamfilmer och olika TV-program – allt från Äntligen hemma till American Idol i USA. Det har blivit både signaturer och musikslingor. Dessutom producerade han Pride-låten ”La vie” förra året med Christer Björkman och Shirley Clamp
I år har Henrik med två bidrag i Melodifestivalen. Tillsammans med Bobby Ljunggren och Ingela ”Pling” Forsman står han som upphovsman till Bossons ”Efcharisto” och Shirley Clamps ”Min kärlek”. Båda låtarna kommer att vara givna hits på gayställen runt om i Sverige under våren, var så säkra.
– I våras producerade jag Christer Björkmans franska album och det var då jag lärde känna Bobby. Han hade haft ögonen på mig ett tag och tyckte väl att det var dags för mig att sluta med den där TV-mediamusiken och börja producera artister istället. Så han frågade om jag ville producera fyra av bidragen som han tänkte skicka in till festivalen. Och han tycker att man som producent gör så mycket med låten att man lika gärna kan räknas som upphovsman, gränsen där är ju hårfin. När blir en låt en låt egentligen? Så han föreslog att jag skulle stå med som upphovsman så slapp han betala mig och jag investerade min tid, men så delar man på eventuella inkomster. Så gjorde vi det och två av fyra låtar kom med.
Att Shirley Clamp skulle göra ”Min kärlek” stod klart på ett tidigt stadium. Men att hitta en artist till ”Efcharisto” tog längre tid. Antique testade den, Ace of Base och Alcazar likaså.
– Sen var det nog jag som drog in Bosson i projektet och det var bara ”wow” när vi hörde demon som han sjöng på. Så det blev han.
Om låtarnas vinstchanser vill inte Henrik uttala sig .
– Jag vågar inte riktigt tippa hur det kommer att gå. Men jag hoppas den tas upp av radio efteråt hur det än går. Det är ju oerhört stor konkurrens i år.
Så du har inte varit och köpt något turk-lexikon än för att vara beredd att åka til Istanbul och tävla i maj?
– Haha, nej du. Det får allt vänta ett tag till.
Men oavsett hur det går kommer du ju få höra dina låtar i schlagerbarerna på Lino och Patricia.
– Jag brukar inte stå i schlagerbaren, jag är alldeles för rädd att de ska spela någon av mina gamla synder (skrattar), men de här låtarna får de gärna spela. Då skulle jag inte springa därifrån. I alla fall inte på en gång…

Publicerad: 2004-03-06 08:00:00