Kärlek

Fyra partier i riksdagens lagutskott har tagit klar ställning för att göra äktenskapslagstiftningen könsneutral.
Kristdemokraterna motsätter sig och moderater och socialdemokrater är försiktiga.
Till den kristna tidningen Dagen säger socialdemokraternas Marianne Carlsson att frågan skall utredas förutsättningslöst.
– Varenda sten skall vändas, säger hon och vill inte ta ställning tills dess.
I en Gallup-undersökning har 61% av det svenska folket sagt att man ställer sig bakom idén att låta samkönade par vigas enligt samma lagregler som olikkönade par.
Kristna grupper har protesterat kraftfullt mot det könsneutrala äktenskapet och en namninsamling har fått mellan 25-30 tusen underskrifter. RFSLs motkampanj på nätet har hittills samlat 4 617 namn.

RFSLs ordförande Sören Andersson är kritisk till att lagutskottets majoritet vill utreda frågan om att göra äktenskapsbalken könsneutral.
– Beslutet innebär att samkönade parförhållanden även i fortsättningen kommer att bli diskriminerade. Detta kan inte RFSL acceptera.
Han menar att det idag inte finns några civilrättsliga eller lagtekniska hinder för att genomföra förändringen redan nu, utan en utredning. I ett pressmeddelande oroar han och RFSL sig för att frågan härmed kommer att bli ”begravd”.
Han understryker i meddelandet att religiösa samfund även måste inordna sig under det könsneutrala äktenskapet. De som inte accepterar detta skall fråntas vigselrätten.

Publicerad: 2004-03-12 16:30:27