Homohat

Med anledning av den pågående rättegången mot nio nationaldemokrater tog riksdagsman Gustav Fridolin upp hatbrott med statsminister Göran Persson. Vid frågestunden idag frågade han vad regerinegn gör för att motverka hat, hot, hets och våld mot homo- bi och transpersoner.
På Fridolins frågade svarade Persson allmänt.
– Vi ska i alla sammanhang bekämpa diskriminering. Vi ska i alla sammanhang stå upp för människors lika rätt och lika värde. Vi ska i alla sammanhang själva vara goda förebilder. Det är ett långsiktigt, tålmodigt och uthålligt opinionsbildningsarbete som krävs. Det handlar också om ett demokratiskt förhållningssätt till din nästa.
Jag upplever att utvecklingen trots allt har gått åt rätt håll de senaste 20–30 åren. Fortfarande finns ohyggligt mycket kvar att göra. Jag föregriper därmed ingen dom i kommande förhandlingar om den händelse som Gustav Fridolin åberopar.
I en kommentar efter frågestunden uttrycket Fridolin besvikelse
– Attacken mot Pride var ytterst en attack mot demokratin och alla människors lika värde. I många andra länder hade en sådan attack följts av ett politiskt ramaskri, i Sverige har det följts av axelryckning. Inga handlingsplaner, inga förslag, ingenting har presenterats. Därför frågade jag statsministern vad regeringen tänkte göra mot hatbrotten.
-Tyvärr svarade statsministern mycket luddigt på frågan. Regeringen borde
istället offensivt gå fram med en handlingsplan och konkreta förslag till
lagändringar, attitydprojekt och andra politiska åtgärder, säger Fridolin.

http://www.riksdagen.se/debatt/200304/prot/100/htframe.htm

Källa: Riksdagsprotokollet

Publicerad: 2004-04-24 10:28:58