i 25 år har den öppet homosexuelle politikern Svend Robinson (52) representerat Vancouver i det kanadensiska parlamentet. Den 15 april lät han dock meddela att han tar sjukledigt efter att han stulit en diamantring värd 50 000 dollar (ca 375 000 svenska kronor).
Han deltog vid en auktion och uppdagades inte vid själva stöldtillfället. Fyra dagar senare gick han frivilligt till polisen och angav sig själv.
– Under en tid har jag lidit av stor press och känslomässig smärta och inre oro, förklarade Robinson vid en presskonferens. Orsaken till detta är djupt personligt och jag är därför inte beredd att diskutera det vidare.
– Den ackumulerade stressen kulminerade förra fredagen (9 april) då jag gjorde något som är totalt oförklarligt och oacceptabelt. Jag snattade en juvel… något totalt irrationellt flög över mig i det ögonblicket.

Robinson berättar att han omedelbart efter att han lämnat auktionen insåg att han måste lämna tillbaks smycket. Hela helgen gick han med svår ångest men vågade inte kontakta ägarna själv.
– Jag kommer inte på något sätt att försöka undvika ansvaret för mina handlingar, sa han vidare och berättar att han sökt professionell hjälp för att komma till rätta med sin livssituation.
Från auktionsbyrån kommer man inte driva frågan vidare utan ”accepterar Mr Robinsons ursäkt”
Från den kanadensiska gay lobbygruppen Egale beklagar ordföranden Gilles Marchildon nyheten.
– Svend har varit en modig och effektiv kämpe för likställdhet och en förebild för ett oräkneligt antal bögar, lesbiska och transpersoner i Kanada. Han har gjort Kanada till ett bättre land för de som är annorlunda. Och trots svårigheterna han nu står inför så fortsätter han att visa personlig integritet genom sättet han hanterat detta.

Publicerad: 2004-04-22 17:33:28