Willkommen, Bienvenue, Welcome!

Tjeckien
Tjeckien (dåvarande Tjeckoslovakien) avkriminaliserade homosexualitet 1961. Däremot behöll man en högre åldersgräns för homosexuella och kvarhöll en skrivning om ”förargelseväckande beteende” som användes mot homosexuella. I juli 1990 likställdes lagen med regler för heterosexuella kontakter.
I mars 2000 infördes en antidiskrimineringslag och inkluderade ”sexuell orientering” i landets arbetsrättsliga lagstiftning.
Partnerskap har diskuterats i Tjeckien sedan 1995 och har mött hårt motstånd från landets kristdemokrater.
Landet har blivit känt bland bögar som uppskattar pornografi genom Bel Ami och deras massproduktion av porr med slovaken Johan Paulik i spetsen.
Prag har dock mer än bara kultur och porr att erbjuda! På hemsidan Gay.cz finns guidning till gaylivet på engelska.

ESTLAND
Estlands huvudstad Tallinn är den huvudstad som ligger närmast Stockholm. Estland har olika åldersgräns för homo- och heterosex. Böggränsen går vid 16 år, medan det för heterosexuella är 14 som gäller. Flator har ingen åldersgräns enligt lagen.
Estland kommer garanterat att bli än mer populärt som gayresemål för finnar och svenskar efter medlemskapet. Om inte annat så för närheten till billig sprit.
Söker man efter gayliv i Tallinn hittar man en ryskspråkig site. Gaycity.ee
På estniska kan du leta dig fram via Gay.pri.ee
Klubblänkar värda att spana in innan du reser över med båt eller flyg är saunaklubben Club69, gaybaren XBaar och Ringclub, som även har en del av sajten på svenska.

CYPERN
Cypern ändrade till slut sitt totalförbud för homosexuella relationer. Men det tog ända till 1998 innan man lyckades bli av med lagen. Fortfarande har Cypern enligt gammal brittisk sed ingen åldersgräns för flatsex, men olika för bögar och heterosexuella: 18 respektive 16 år. Och man behöll särlagstiftning när det gäller sex mellan män: så sex mellan mer än två närvarande är inte tillåtet om det är bögar det gäller. Just analsex vid prostitution är förbjudet. Och det blev 1998 förbjudet att uppmana till onaturligt beteende. En lag som kan tolkas så att det är förbjudet att ge ut gaymedia eller bilda gayorganisationer.
Via sajten Gay Cyprus kan man få tips om var man skall hänga som gay – men det varnas: landets befolkning är ”mycket konservativ”. Lustigast vid guidningen är utan tvekan förklaringen till klubben ”Africana” – där ”Drug Queens” uppträder. Felskrivning eller sanning?

LETTLAND
Lettland med huvudstaden Riga var innan den sovjetiska ockupationen ett av de trendigaste resmålen vid Östersjön. Hit åkte man för solsemester och party. Efter frigörelsen har Riga snabbt blivit gaystaden nummer ett i Baltikum. Från Sverige går det båtar och flyg och Riga påminner i arkitektur mycket om Stockholm.
1992 avkriminaliserades sex mellan män över 18 år. 1998 likställdes åldersgränsen för sexuella kontakter i landet och är idag 14 år både för homo- och heterosexuella.
I landets diskrimineringslagar nämns inte sexuell orientering specifikt, men lagarna är formulerade så att det går att tolka som att även homosexuella skyddas. Debatten om partnerskap har varit hård i Lettland och i den politiska retoriken har antihomosexuella stämningar yttrats öppet och på hög nivå.
På gaysidan Gay.lv tipsas om helgens stora fester på klubben XXL. Tema Europa!

LITAUEN
Litauen är Baltikums mest katolska land. Homosexualitet avkriminaliserades 1993 men man har behålls olika åldersgräns för homo- respektive heterosexuella kontakter, 18 och 14 år.
Att ta sig till Litauen från Sverige är enkelt med båt från Karlskrona och flyg.
På hemsidan Gay.lt kan du leta dig fram till gaylivet i landet. Bland annat hittar du gayklubben The Men’s Factory

UNGERN
Ungern är det enda av de nya länderna som har partnerskap. 1996 infördes det. Homosexualitet avkriminaliserades 1961 men fortfarande kvarstår en laglig åldersskillnad mellan homo- och heterosexuellt umgänge, 18 respektive 14.
Även om Budapest inte är lika känt som Prag för att ha ett livligt gayliv, så finns det och hemsidan Gay.hu är en av de mer välskötta i de nya länderna.
Via den engelska guidesidan Gayguide.net kan du hitta en lång rad hotell och bed & breakfastställen liksom gaybarer

MALTA
Malta firade sin första Pride 1996 och landet har lika åldersgräns för homo- och heterosexuella sexuella relationer – den något ovanliga åldersgränsen 12 år. Dock är sexuella relationer som kan anses depraverande med någon under 18år kriminellt. Även om landet inte har några direkt diskriminerande lagar, så uttalade landets premiärminister och ärkebiskop fördömanden 2000 i samband med partnerskapsdebatter.
Sedan fem år tillbaks finns sidan GayMalta, där du hittar info om gaylivet på ön.

POLEN
Polen är det största av de nya länderna i EU. Homosexualitet avkriminaliserades 1932 och likställde åldersgränsen till 15 år oavsett partner.
1995 föreslogs att inkludera skydd mot diskriminering på grund av sexuell orientering i landets nya konstitution. Men främst det hårda motståndet från den mäktiga katolska kyrkan satte P för planerna. I konstitutionen anges också att äktenskapet är en förening mellan man och kvinna. Via sajten Gay.pl hittar du fram genom Gay.pl. Sajten är dock väldigt bögorienterad.

SLOVENIEN
Slovenien är det mest liberala av de forma jugoslaviska delrepublikerna. Gayorganisationen Magnus gav redan 1984 ut sin tidning och agerade för likställdhet. och 1985 bildades den lesbiska organisationen Lilith. Trots att republiken Jugoslavien kriminaliserade homosexualitet, så valde den slovenska delrepubliken att 1976 avkriminalisera. Åldersgränsen på 14 år är densamma för homo-. och heterosexuella. 1996 inkluderades ”sexuella orientering” i landets diskrimineringslagstiftning. Även landets arbetsrättslagstiftning förbjuder diskriminering på grund av sexuell orientering.
Trots att frågan om registrerat partnerskap varit uppe i parlamentet ett flertal gånger sedan 1993, har lagen aldrig antagits.
Via Ljudmila.org hittar du länksamlingar och guider till Sloveniens gay och queer-liv.

SLOVAKIEN
Och så Slovakien, som är mer än Johan Paulik. Liksom Tjeckien avkriminaliserades homosexualitet under den Tjeckoslovakiska tiden, 1961. Åldersgränserna är lika för hetero- och homosexuella och är som i Sverige 15 år. Landets antidiskrimineringslagar inkluderar inte sexuell orientering. Gayaktivister ser pessimistiskt på möjligheterna av att införa registrerat partnerskap – inte minst sedan Tjeckiens parlament avslagit tankegångarna.
På sajten Gay.sk
kan du orientera dig på såväl slovakiska och ungerska som på engelska.

http://www.ilga.info/Information/Legal_survey/europe/world_legal_survey__europe.htm

Källa: Källa för politisk fakta

Publicerad: 2004-04-30 18:48:20