Eurovision-krönika

Två år i rad har Europa haft den goda smaken att låta kvalité gå före cirkus. En del kanske tycker att Ukraina visst är cirkus, men det håller jag inte med om. Ukrainas nummer är bara ett ruggigt skickligt iscensatt shownummer, med häftiga harmonier och urproffsig produktion. De är värda segern.
Och tvåa kom mina stora favorit som jag hyllat i varenda krönika – Serbien-Montenegro. Jag är så lycklig för dem! Tänk att Europa för första gången som röstande publik lyckades ta till sig en genuint etnisk (inte ethno!), icke-engelsk ballad i Serbisk folkmusik-stil! Jag är så stolt. Och stoltast är jag över Sverige som gav Serbien-Montenegro sina 12 poäng! Bra jobbat!
(Dock gav Sverige även 8 poäng till Bosniens ”In The Disco”…? Hm, jag har nog en aning om vilken minoritet jag ska skylla på!)
Stolta ska vi också vara att vi visade oss vara ett av de enda nationerna i Europa som INTE gav 10 eller 12 poäng till vårt grannland. Vi nöjde oss med att ge Norge en 3:a, sedan tittade vi snabbt österut. Kul!
Den enda cirkusen uppe i toppen var Grekland, och jag kommer nog aldrig förstå vad en del ser i det billiga numret, men jag erkänner att Sakis är proffsig på det han gör.
Sverige kom på en mycket välförtjänt femte plats (delad med Cypern). Lena var felfri på scen och kamerablicken var magisk… Men låten var helt enkelt ingen Eurovision-vinnare, det kändes i lokalen.
Lena sa till mig under middagen i tisdags att ”det viktigaste för mig är absolut inte att vinna, utan att hamna bland de 10 första så Sverige slipper kvala nästa år!” Sund inställning tycker jag. Så tack Lena, du var fantastisk på scen och vi slipper kvala nästa år! Tack.
Mycket stark musik uppe i toppen. Lisa från Cypern lät bättre än någonsin och fick en stolt femte plats som belöning för det. Turkiet var det så klart svårt att värja sig emot tack vare sån genuin charm på scen! Taket lyfte och ett tag såg det ju ut som att vi skulle få åka tillbaka till Istanbul nästa år också!
Men vad hände med Belgien? Trots att jag var så elak mot henne i gårdagens krönika (för hon sjöng faktiskt riktigt surt under genrepet) så kommer hon in på scen ikväll och gör ett perfekt framträdande. Och vad får hon för det…? Jo, hon fick sluta som 23:a. Näst sist med 7 poäng! Inte klokt.

Och sist kom Norge. Med låten som vi tackade nej till i juryn för den Svenska Melodifestivalen. Som sagt, det ångrar jag inte.
Och det är bara att konstatera; Frankrike hade kunnat hamna på Topp 5, om det inte varit för den hemskt distraherande kvinnan på styltor. Vad tänkte de med?

Kiev 2005. Jag laddar.
Under presskonferensen efter Ukraina vunnit ville naturligtvis alla journalister ställa frågor till Ruslana. Den första frågan som kom var faktiskt vilken av de andra bidragen som var hennes personliga favorit?
”Ramon, the Spain entry!” skrek Ruslana utan att tveka.
Under presskonferensen förklarade även Ukrainas Head of Delegation att Kiev kommer vara målet för Eurovision nästa år. Naturligtvis vet de inte ännu om de har råd, eller plats… Men de VILL iallafall och ska nu genast göra sitt bästa.

Förövrigt kan också sägas att jag tyckte kvällens show höll mycket hög klass. Jag hör till en av dem som älskade mellanakten… Men den kanske behövdes upplevas live för att njutas av. Tro mig, det var enastående att se på plats!
Att inleda showen med Sertab live på scen var en briljant idé… Däremot att avsluta showen med Sertab som Green Room Reporter var nog en mindre bra idé. Sertab är uppenbarligen en sångerska, inte en TV-personlighet.
Det är ju som om VI skulle be t.ex. Charlotte Nilsson att vara programled… Ja, just det ja. Hm…
Även just programledarna klarade sig lite bättre än väntat tyckte jag. Åh, ni skulle bara veta vad deras egentliga inlednings-prata var! Vi fick se den på genrepet: HAN kommer in på scen ensam medan han LÅTSAS hålla hennes hand. Sedan säger han: ”For the first time in history, the female host is invisible!” Och så hör vi hennes röst ekandes i en mikrofon ”OH, but I don’t wanna be invisible any more. Let me out of this box!” Då vänder han sig mot publiken och frågar: ”Do you want to see her come out?!” Varpå halva publiken skrek: ”NO”! Hehe… ”Ok, if you say so”, fortsatte han ändå likt en robot, ”let’s see her come out of the big invisible box…!”
Det var absolut kalkon!! Tack gode Gud sa någon åt dom på lördagen att stryka den pratan!
Och vad gör de då istället?? JO, de öppnar med exakt samma inledning som i onsdags! Skamligt pinsamt!

Jag misstänker att alternativa sätt att ha semifinaler på kommer att införas nästa år. Systemet som testades i år höll helt enkelt inte, för det blir tveklöst en fördel för de länderna som kvalat till lördagen att publiken redan hört deras låtar en gång. Det blir orättvist, och det måste ändras!

Observera att bara två av låtarna i Topp 7 var nya låtar i finalen. Alla andra hade publiken redan sett i onsdagens semifinal.. Ännu en anledning att vara stolta, Sveriges var ett av de två låtarna. Vi är alltså ett av de enda två länderna, vars låtar var starka nog för publiken att ta till sig efter EN lyssning…
Till nästa år måste alltså nya idéer kläckas och testas.

Under Eurovision Song Contest-veckan så pågår en annan officiell tävling.
Tre vinnare i tre olika kategorier ska utses, och röstningen sker under veckans gång:
Kategori Ett är Pressens Pris till bästa framträdande. Vann gjorde Serbien-Montenegro.
Kategori Två är Gamla ESC-vinnares Pris till bästa artist. Alla vinnare ungefär 20 år bakåt deltar i omröstningen. De valde Ruslana från Ukraina som bästa artist.
Sista Kategorin är Kompositörernas Pris för årets bästa komposition. Då röstar alla årets kompositörer på varandras låtar. Vann gjorde intressant nog Cypern!

Det här har varit en underbar vecka, troligtvis den bästa och mest händelserika ESC-veckan av alla mina 5 år som resande fantast.
Jag stannar i Turkiet en dag till. Med mina vänner här nere ska jag njuta lite till av solen, gå på stan och shoppa och besöka ett äkta turkiskt bad.
Eurovision är slut, men inte semestern.

Rätt låt vann!

Publicerad: 2004-05-16 13:32:11