Kärlek

Idag den 17 maj införs det könsneutrala äktenskapet i den första amerikanska delstaten, Massachussetts. Det innebär att samkönade par nu kan vigas och ges exakt samma skyldigheter och rattigheter som heterosexuella par har. Därmed följer man Belgien och Nederländernas lagar.

Det har varit en lång kamp som vunnits av den amerikanska gayrörelsen men med en väldigt jämn marginal. Konservativa grupper arbetar för att ändra konstitutionen och förbjuda samkönade äktenskap i konstitutionen. Det arbetet kommer dock att ta dem minst ett år. Det blir då troligen svårare och svårare att övertyga befolkningen om att samkönade äktenskap kommer att förstöra samhället när det då redan finns tusentals gifta par i staten.
Det är möjligt, men osannolikt, att de lyckas vrida tillbaka klockan temporärt, men den 17 maj 2004, kommer alltid att vara den dagen då amerikanska gayvärlden tog ett enormt första steg framåt i kampen för lika rättigheter.

Boston Globe rapporterar idag att 250 par registrerade sig för äktenskap idag i Cambridge City Hall och att över 10 000 personer stod utanför för att fira.

http://www.boston.com/news/local/articles/2004/05/17/free_to_marry/

Källa: Boston Globe idag

Publicerad: 2004-05-17 14:55:02