Homohat

Polis och nynazister slogs när Pride-paraden i Krakow hölls den 7 maj. 1500 personer deltog i paraden och ca 200 motdemonstranter attackerade med smällare, ägg, flaskor och stenar.
Då paraden avslutades uppmanade polisen deltagarna att lämna området i små grupper och gå åt olika håll. Trots den taktiken fortsatte nynazisterna jaga paraddeltagarna.
– Det var troligen det dummaste polisen kunde ha föreslagit, säger Sylwester Gumienny från ”Kampanjen mot homofobi”. Medan folk gick genom parken mot torget i Gamla Stan så började nynazisterna och skinnhuvudena springa efter oss. Vi rusade in på torget för att hitta ställen att gömma oss på men restaurangerna vägrade släppa in oss.
– Två minuter senare kom polisen och bråket började., berättar Gumienny vidare. Flaskor och glas som stod på uteserveringarna kastades mot polis och allmänhet. Förvirrade turister förstod inte vad som var på gång. Mödrar med sina barn försökte fly från platsen. Polisen sköt i luften för att lugna ner situationen… Bråket mellan polis och huliganerna fortsatte långt in på kvällen. De arresterade 20 av de mest aggressiva. Två personer fick föras till sjukhus, varav en med brännskador i ansiktet efter att en nynazist kastat syra in i folkmassan.

Konservativa politiska partier hade innan paraden lobbat för att stoppa paraden.
– Det mest upprörande är att de aggressiva ungdomarna uppmuntrades och koordinerades av lokala politiker, säger Gumienny. Vi förbereder ny en stämning mot dem.

http://www.gay.pl

Källa: Polsk böginfo

Publicerad: 2004-05-24 19:17:17