EU-val

Det gör skillnad beroende på vilket parti du röstar på i parlamentsvalet.
Något parti vill gå ur detta alleuropeiska, demokratiska samarbete, andra vill göra det till en union som bara arbetar med företagarfrågor och ytterligare någon är beredd att diskutera socialpolitik på EU-nivå. För oss i centerpartiet finns det fem tydliga samarbetsområden som vi vill lyfta.

Det första är självklart miljöpolitiken. Miljöproblemen känner inga gränser. De utsläpp som sker i Slovenien faller inte ned i Sverige men påverkar oss likväl genom växthuseffekten. De utsläpp som görs i Storbritannien påverkar oss direkt genom nedfall i vårt land. Östersjön är ett döende hav där de flesta länder som bär ansvaret finns med i EU. Vi har ett gemensamt ansvar att styra bort från fossila bränslen till miljövänliga alternativ som är en del av det naturliga kretsloppet. Det är enda vägen bort från de risker som finns med de katastrofer som växthuseffekten för med sig och som finns väl beskrivna i filmen ”Day after tomorrow”. Lösningen på flera av de stora miljöproblemen kan vi finna genom en stark och progressiv miljöpolitik i EU. Den som vill lämna unionen hjälper knappast till i arbetet att få en grönare värld.

Den andra punkten handlar om handel. För att kunna garantera det fortsatta välståndet unionen och en fortsatt stark välfärd krävs ökade skatteintäkter från företagen. Det är företagens tillväxt som genererar alla de skattemedel vi bedriver den offentliga sektorn på. Lösningen är inte att höja skatterna för företagen, snarare tvärtom. Det vi kan göra i Europa är att riva hinder för handel och på alla sätt underlätta för företagandet och därigenom säkra välfärden.

För det tredje vill vi arbeta för att EU får en stark utrikespolitisk röst där vi samlar de 25 åsikterna EU:s medlemsländer idag har till en samordnad åsikt som självfallet blir mycket starkare än om vi alla talar för oss själva. Detta handlar inte om att tvinga in någon i ett fack utan om att ha en ambition att bli överens och då kunna erbjuda ett kraftfullt alternativ. Idag dikterar USA mycket av utrikespolitiken. Den som inte vill skapa ett komplement och alternativ låter sig fortsättningsvis styras av USA. Det handlar inte om en konflikt, våra samhällen bygger på samma värderingar om marknadsekonomi, demokrati och frihet. Men i frågor i WTO, Världsbanken och FN kan vi föra en starkare linje tillsammans. Det har också visat sig att det är i frågor om solidaritet och synen på vilka vi ska och inte ska bomba som EU har valt en annan väg. Nu måste vi våga tala rätt ut med en röst.

Vill vi ha en ändring på det måste vi bygga något själva. På samma sätt måste EU kunna samordna sina internationella insatsstyrkor för att kunna verka bästa effektiva sätt för fred och demokrati. Det skulle innebär att vi för första gången i Europa är mogna att hantera konflikter på den egna kontinenter. Det handlar om att vi i den rika delen av världen har ett ansvar och att vi måste kunna ta det ansvaret.

Internationell brottslighet i form av trafficking, droghandel och ekonomisk brottslighet måste kunna motverkas internationellt. Den som vill lämna unionen hjälper knappast till att stoppa narkotikaflödet eller att motverka den enorma slavhandeln som finns inom unionen. Att kunna hindra drogflödet och att ta ansvar för att människor inte används som handelsvaror är en fråga för de svenska medborgarnas säkerhet. Dessa frågor bör skötas på EU-nivå för bästa möjliga effekt för medborgarna.

Till sist är det oerhört viktigt att EU reformerar sin jordbrukspolitik.
Det är inte rimligt att vi genom den jordbrukspolitik som förs försätter tredje världen i fortsatt fattigdom. Vi behöver ta bort exportstöd och riva tullmurar. Jordbrukspolitiken måste gå i riktning mot mer av avregleringar och detta måste skötas på EU-nivå. Om vi åternationaliserar jordbruket riskerar vi få en situation där länderna i Europa åter börjar tävla om att subventionera jordbruken Det skulle få till effekt att vi måste haka på för att inte svenskt jordbruk skulle slås ut. Det i sin tur skulle leda till en än värre situation för tredje världens bönder. För att nå största möjliga rättvisa och bästa förutsättningar måste detta skötas gemensamt inom unionen. Därtill finns det kopplat till jordbrukspolitiken frågor om hygien, djurhantering och matkvalitet som fortsatt kommer att vara viktiga.

Men sedan får det vara nog. Självklart kan andra frågor dyka upp som bör lösas på EU-nivå. Men vad vi kan se idag är detta frågor som vi behöver lösa på EU-nivå för att det ska gynna medborgarna så mycket som möjligt.
Därför behövs EU. Därför behövs din röst på centerpartiet den 13 juni.

Fredrick Federley, c
kandidat till EU-parlamentet
förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

http://www.qruiser.com/index.php?medlemsid=42014

Källa: Federley på Qruiser

Publicerad: 2004-06-04 11:40:26