Party





Bastille, som fortfarande tio år efter sin död går under pseudonym, föddes den 14 juli 1929 i Hackensack, New Jersey. Han växte upp som adopterad i en förmögen familj och utbildade sig som illustratör och senare i Paris som metallgravör.
Efter en sejour hemma i USA flyttar han så dagen innan julafton 1959 definitivt till Frankrike där han lever med sin älskare Henri.
Bastille börjar som illustratör för olika modemagasin, men går snart över till arkitekturbilder, ett arbete han behåller till sin död.




Hans bana som erotisk illustratör börjar, som för så många, i amerikanska ”physic magazines”. Under namnet ”Bal” gör han bilder av cyklister. I början av 80-talet antar han namnet ”Bastille” och börjar produktionen av sina minst sagt extrema bilder av rakade män i smutsiga miljöer.
De som först plockar upp hans konst är Revolt Press i Åseda, där Michael Holm bland annat gör tidningarna Toy och Mr S/M. Åseda Press liksom Cock i Danmark var tidigare de fösrta som publicerade Tom of Finland i större skala. Åseda var under 70- och 80-talet lite av Europas centrum för läderbögarna.




Bastille har fått sin inspiration från författare som Jean Genet, W.S. Burroughs och Pierre Guyotat, men han uttryckte också beundran för konstnärer som Paul Cadmus och Andy Warhol. Naturligtvis finns drag från den helt galet scat-målande undergroundkonstnären Martin of Holland, liksom den mer ”traditionellt” bögmålande Rex. Bastille hade en kärleksaffär med brittiska bögmålaren Nigel Kent medan hans kontakter med Tom of Finland inskränkte sig till telefonsamtal. Alla dessa konstnärer arbetade under en tid då det erotiska bögmåleriet hade sin höjdpunkt – långt innan Internet och videoporr.




Även om de flesta av Bastilles bilder illustreras av skinhead-liknande killar, har det inget att göra med vare sig politik eller musik. Bastille hade inte mycket till övers vare sig för ”gaykultur” eller ”skinhead-rörelsen”. Han gillade helt enkelt grabbiga, ruffa och smutiga killar. Rakat, skitig hy och hårda drag kombinerat med en kåt en också loj attityd är det som genomsyrar hans killar.




Festen i Bastilles anda startades av ett gäng stockholmskillar inom SLM. De bildade gummiklubben SRMC (Stockholm Rubber Men’s Club) och snart såg de att deras tolkning av gummi inte handlade om det skinande rena. Bastillefesten är en kombination av just gummi, rakade huvuden och ett dräggigt beteende i största allmänhet. Festen är den som hårdast håller på dresscode inom SLM-Stokcholm och det är bara sanna entusiaster som har kommit in på fredagen. Musiken spelar också en viktig roll, och vi talar ingen pardon här. Hård house, udda toner och rytmer och stenhård techno – det är bara det som gäller på dessa fester.
Ryktet om Bastilles fester har nått långt utanför Sveriges gränser och uppskattningsvis nära 50% av deltagarna är turister.
I år blir det dessutom stenhård dresscode även på lördagen. Så räkna med en seriös träff för högst 90 personer. Ingen utan gummikläder eller skitig ”skinhead-outfit” kommer innan för dörren.

I början av sommaren hade en av Europas mest seriösa klubbar, Vagevuur i Nederländerna, sin första fest i Bastilles anda. Och gissa om det blev en succé! Och i höst blir det första gången Berlins hetaste läder/fetischklubb Snaxx tar upp temat.

Bastilles bilder är spridda för vinden men i Frankrike försöker man samla in så mycket information som möjligt. Har du en Bastille-målning hemma, vill du arrangera en utställning med Bastilles bilder eller ha allmän information. Kontakta The Bastille Archives:
Ralf Marsault/Archives Bastille, 149 rue Oberkampf 75011 Paris France

SLM har Bastillefest – endast medlemmar som följer dresscode på fredag, lördag och brunch på söndag.

http://www.bahnhof.se/~bastille

Källa: Bastille Hemsida

Publicerad: 2000-08-24 00:00:00