Alltsedan den tiden och ända fram till början av 80-talet, när vänstern kom till makten i Frankrike, hade det inte gjorts några framsteg när det gäller homorättigheter i landet. På den tiden sneglade Frankrikes homosexuella på norra Europa – inte minst på Sverige – för att finna
exempel på framsteg när det gäller våra rättigheter.

Idag verkar det som att debatten om homoäktenskap sprider sig genom hela Europa. Och Frankrike utgör inget undantag. Debatten har tagit fart inte minst sedan borgmästaren Noël Mamère – som också är det franska miljöpartiets språkrör – i den lilla landsortsstaden Bègles beslutat att ”göra en Gavin Newsom” (borgmästaren i San Francisco som beslutade viga samkönade par)! Han kommer nämligen att viga två män på lördag trots att lagen inte tillåter det!

Det franska samhället har genomgått en märkbar attitydförändring det senaste decenniet när det gäller synen på homosexuella. Detta konkretiserades för fem år sedan då partnerskapslagen infördes. Men trots att 57% av fransmännen idag är för homoäktenskap, så skapar frågan en bitsk debatt i landet. Förutom hans eget parti är det knappast några andra politiker som stödjer Noël Mamère i hans beslut. Till och med Paris borgmästare, som trots allt är öppet gay, tror inte att det är genom att bryta lagen som saker och ting kommer att förändras.

Men det är precis det som är Noël Mamères syfte! Hans beslut väcker debatt! Förutom vissa undantag är den regerande högern emot homoäktenskap. Justitieministern och premiärministern hotar nu inte bara med att upplösa äktenskapet utan också att ställa Noël Mamère inför rätta!

Inte heller vänstern är förskonad. Dess partier är splittrade i frågan.
Delvis av ideologiska skäl, vissa medlemmar är 1968-nostalgiker som är emot äktenskapet som sådant, men främst av politisk feghet!

Mer oväntat är högerextremisten Le Pens inställning.1984 påstod han att homosexualiteten är en biologisk och social anomali och att den leder till mänsklighetens utrotning. Han, som saknar Frankrikes Gyllene Tider, säger idag: ”Det bevisar att äktenskapet håller på att återerövra den prestige som man trodde hade gått förlorad”. Och med beklagan över Frankrikes låga födelsetal tillägger han: ”Om homosexuella ändå kunde alstra barn…”.

Debatten är igång! I Frankrike, i Spanien och…i Sverige! Gemensamt för dessa länder är att kyrkan står i centrum av debatten, trots flera decennier av sekularisering! För en gångs skull är Sverige inte föregångare. Länder som Belgien har redan tagit steget. Låt oss bara hoppas att Sverige inte blir sist i Europa i alla fall!

Publicerad: 2004-06-04 18:22:31