Pride 2004

I en radiosändning på Radio Jerusalem i fredags uttalade stans borgmästare Uri Lupolianski sin syn på stans allt mer aktiva homo, bi och transrörelse.
Han gick till hårt angrepp på den planerade prideparaden i år.
– Detta är en fruktansvärd parad. Det är inte bara fult, det är också en provokation. Det är inte passande för stan och det kränker innvånarnas känslor. Även folk som bor avlägset härifrån måste förstå att detta är en helig stad för det judiska folket, och för världen. Detta är inte Paris eller London. Jag pratar inte om vad folk gör privat i sina hem – att paradera offentligt är dock något annat.
– Jerusalem är en helig stad, inte bara för religiösa, utan till sitt hela väsen. Det finns en skillnad mellan att folk dansar sina egna danser och att ha en parad vars syfte är att hoppa och trampa på befolkningens tår. Om någon har någon slags avvikande smak betyder inte det att han måste paradera det offentligt.

Borgmästaren berättade i radiosändningen att han, trots försök, inte lyckats stoppa paraden.
– Jag protesterar härmed. Denna parad leder ingenstans. Detta är att paradera ovärdighet, inte stolthet.
I radiosändningen sa han att han inte kommer att försöka stoppa stans gayklubbar ”men de lever i en gråzon”.
Han gav även sitt stöd till de ultraortodoxa motdemonstrationerna vid tidigare års parader, men betonade att han motsätter sig våld.
Från QX Hedersprismottagande Jerusalem Open House kommenterar man radiosändningen med att det äntligen står klart att borgmästaren verkligen försökt stoppa paraden.
– Stans inställning ger extra styrka åt behovet för att fira Pride i Jerusalem, säger Hagai El-Ad från Open House. HBT-världen behöver inte stå ensamma i frontlinjen. Vi är säkra på att alla som stödjer frihet här i Jersualem och världen över, kommer att fortsätta vår kamp för att skapa ljus till Jersualem i genomförandet av Jerusalem WorldPride 2005 och vidare därefter.

http://www.joh.gay.org.il

Publicerad: 2004-06-07 16:49:54