Ikväll smäller det:

Det börjar närma sig nu! Årets största europeiska tävlingsevenemang kryper allt närmare. Är det några av er som redan nu börjar tycka att jag är ute och cyklar? Skulle inte den här artikeln varit med i det förra numret? Jag menar Eurovision song contest ägde ju rum i maj i Istanbul och att Ruslana vann och Lena Ph kom sexa – det vet vi redan. Nej, här handlar det inte om någon liten sångtävling, det är betydligt större än så. I Portugal, ni vet det där landet som aldrig vinner Eurovision, inleds i juni gruppspelet i fotbolls-EM. Och på samma sätt som nog en hel del vilsna heteros tvingades delta i fjolliga schlagerfester varenda lördagkväll under i princip hela våren, så lär det bli ett och annat vilset homo som kommer att hamna på straightacting TV-kvällar under EM-turneringen. Och då gäller det att veta hur man uppträder. QX guide hjälper er att överleva 90 minuter utan en enda tonartshöjning.
För er som inte redan kände till det så deltar Sverige i årets fotbolls-EM. Men precis som i Eurovision så är det fler länder som vill vara med än vad som verkligen får plats, så därför blir det även här ett kval där alla utom värdlandet deltar. Kvalserien pågår under nästan två år innan EM som ju bara hålls vart fjärde år. Kvalet brukar bjuda på en del överraskningar men riktiga skrällar är sällsynta. Lilleputtländer som Malta, Cypern, Luxemburg och Andorra får för det mesta agera slagpåsar och tar sig sällan eller aldrig till själva EM.
Och nu lite trist, men ack så nödvändig, bakgrundsfakta. Sexton länder deltar i gruppspelet i Portugal. Länderna är uppdelade i fyra grupper med fyra lag i varje där alla möter alla. De två lag som går bäst i varje grupp går sedan vidare till kvartsfinal. Ingen av grupperna är speciellt lätta. I Sveriges grupp spelar förutom Sverige även Danmark, Italien och Bulgarien. Italien får nog i sällskap med England, Tyskland och Frankrike räkna med att tillhöra favoriterna till slutsegern. De deltagande länder som troligen får anses mest chanslösa är Schweiz och Lettland. Skulle exempelvis Lettland gå och vinna hela rubbet får det anses vara en skräll mycket större än den när Marie N gick och vann EM-schlagern i Tallinn för två år sedan.
Kan du ingenting om fotboll? Ta det lugnt, det finns små knep man alltid kan ta till och saker man alltid kan säga när man befinner sig mitt i tv-soffan tillsammans med grabbarna grus. Tänk för det första på att det är själva spelet som står i centrum. Att kommentera spelarnas dräkter, benmuskler och frisyrer går bort, det får du spara till gayklubben dagen efter. När du sitter i tv-soffan så är Fredrik Ljungberg inte snygg – han är jäkligt vass på mittfältet och en utmärkt spelfördelare. Och Beckham må vara de flesta bögars våta dröm. Men straighta killars våta dröm är snarare hans fru, eller att kunna skruva den som Beckham.
Är man osäker på vad som egentligen försiggår på planen finns det meningar och uttryck som alltid funkar. ”Dom borde utnyttja ytorna mer” är exempelvis ett bra mening om ett lag har svårt att flytta spelet framåt och komma över mittlinjen med bollen. ”Backlinjen läcker ju som ett såll” kan man utbrista i om det blir mål för det ena laget. ”Vilken filmning” kan man ta till när nån blir fälld och uppenbarligen snurrar några varv extra innan dom landar. Detta är speciellt vanligt bland spelare i lag från sydligare breddgrader som ofta gör allt får att få domarens uppmärksamhet.
TV-kommentatorerna kan ofta utbrista i uttryck som kan te sig lite lustiga för den ovane. Att ”komma naken med målvakten” är inte fullt så spännande som det kanske låter. Det betyder i princip bara att en spelare bryter sig loss från försvarsspelarna med bollen och hamnar ensam med målvakten. Ett mål resulterar ju som bekant i att samtliga spelare i det ”scorande” laget ligger i en hög och kramas. Detta är dock inget man tar efter framför TV:n. Istället gör man high-five på äkta heteromanér. Ni vet sådär som bara Brandon och Steve i Beverly Hills kan göra. Och se för guds skull till att öva på målvrålet. Det ska komma från tårna, inte från handleden.
Intervjuer med spelare i halvtid och efter matcherna brukar inte alltid vara speciellt informativa. Ofta sägs saker som ”vi måste fortsätta ligga på, fortsätta spela fotboll och jobba för varandra”. Detta är inget att fästa sig alltför mycket vid. Så har fotbollsspelare alltid sagt och kommer alltid att göra.
Övrigt att tänka på vid en typiskt fotbollskväll kan vara förtäringen. Att ta med sig vitt vin eller mousserande är ett big no no! Man dricker givetvis inget annat än öl, och därför kommer också halvtidspausen efter 45 minuter som en räddning för en ömmande blåsa och det är ett ypperligt läge att utbrista i ett ”fan jag måste pissa”. Sikta mitt i toan så att skvalet hörs ända ut i tv-rummet. Ska man äta gör man det troligen innan matchen. För under själva matchen koncentrerar man sig uteslutande på spelet och inte på trerättersmenyer. Chips funkar dock alldeles utmärkt.
Ytterligare en skillnad från Eurovision är att det vinnande landet inte med automatik arrangerar nästa mästerskap. Skulle Sverige gå och vinna hela klabbet betyder det alltså inte att nästa Fotbolls-EM går av stapeln i Globen. Och Sveriges vinstchanser får nog betecknas som relativt små. Men man vet aldrig. För kom ihåg den viktigaste fotbollsklyschan av dem alla:
Bollen är rund!

Ikväll spelas matchen Sverige – Bulgarien kl 20.00 på TV4.

Publicerad: 2004-06-14 09:31:15