Skeive Dager 2004

Den 18 – 27 juni hålls årets Skeive Dager – Oslos Pride-firande. Festivalen öppnas med Skeive Filmer, en av de största gay/lesbiska filmfestivalerna i Norden.
53 filmer och kortprogram erbjuds. Som öppningsfilm visas den irländska ”Goldfish memory” där känslor och sexuella läggningar sätts på prov bland unga. Dessutom blir det världspremiär för den norska kortfilmen ”Love is Love”.
Till festivalen kommer regissören till filmen ”Beautiful Boxer”, Uerkrongtham Ekachai. Han besöker festivalen tillsammans med den person filmen handlar om, Nong Toom. Och fattigpojken Nong Toom blev närmast världsberömd som thaiboxare. Målet med att lyckas i thaiboxning var att tjäna pengar till en könskorrigerande operation. Idag arbetar hon som fotomodell.
Hela festivalens program kan du läsa på Skeive Filmers hemsida

För festivalen Skeive Dager är temat i år Skeiv solidaritet. Skeiv står för det som på ”svenska” skulle kunna kallas queer. Under festivalen uppmärksammas detta tema bland annat genom seminarier med Amnesty International. Årets solidaritetsinsats handlar om att ge stöd till arbetet för homo- bi och transpersoner i Indien. Mer specifikt till rådgivingstjänsten Aanchal i Mumbal (tidigare Bombay).
För tredje året arrangeras även HomoCircus med start på onsdag. Rådhusplassen i centrala Oslo byggs upp som en ”PridePark” med tält i olika storlekar. Dagtid är det fri entré men på kvällen, när uppträdandena börjar tar man betalt.
Varje dag har Bokklubben Kursiv arrangemang på området. Och på kvällarna blir det omväxlande kvinnofest, Mr Gay Norway och Frøken Flatbanker-tävlingar. Det hålls på torsdagen en Melodi Kvasi Grand Prix – likt RFSL-Malmös IISC-tävling en uppsluppen tävling i musik och sång.
Fredagens kvinnokväll har tagit hjälp av flatklubben Vanilla i London. Dj PJ spelar och innan dess har Heidi Marie Vestrheim konsert.
Mr Gay Norway koras på slutfesten efter lördagens parad genom Oslo. På den festen blir det även modeshow och fyrverkerier över stan.

Årets mässa i arrangemang av Åpen Kirkegruppe byter dag. Istället för att traditionsenligt avsluta festivalen på söndagen, blir det nattmässa på onsdagen i det största av HomoCircus tält.

SLM har öppet hus, det blir Björnfest och på ShuClub, Sjokoladekoppen och London/Chairs hålls fester och olika arrangemang varje dag och natt.
Skeiv Konst visas på två gallerier i stan och i Oslo är det Comtesse von Luderitz som håller i Bingot!

Flyg till Oslo är billigt! Tåg är skönt! Har du inget bokat för midsommarhelgen, är Skeive Dager ett hett tips!

Hela programmet för festivalveckan hittar du på Skieve Dagers hemsida.

http://www.qx.se/guide/index.php?lista=106&typ=vecka

Källa: QX Guide

Publicerad: 2004-06-17 19:38:39