Stockholm Pride 2004:

– Sverige är ett frihetens land. Svenskarna har fria åsikter och jag är säker på att jag ska trivas, fortsätter hon enligt Expressen.

Ruslana har öppet tagit ställning för homosexuella i sitt hemland och det redan innan hon vann schlager-EM och blev vida berömd. I samband med att hon i början av maj fått utstå häftig kritik i Ukraina för att hon tackat ja till att uppträda på ett internationellt sommarläger för unga homosexuella i Nederländerna, gick hon ut och manade till tolerans mot gayrörelsen.

– Det är sorgligt att se att människor i Ukraina, ett land som aspirerar på att bli en del av Europeiska Unionen, inte har en grundläggande tolerans mot homosexuella människor, förklarade hon bl.a.

Ruslana underströk att sommarlägret stöds av EU och att EU officiellt uppmanar till tolerans mot homosexuella människor.

– Så mina landsmän borde lära sig att acceptera homosexuella, att behandla dem rättvist och utrota alla former av diskriminering, avslutade hon samtidigt som hon förklarade att hon stod fast vid sitt beslut att uppträda på sommarlägret i augusti.

Hennes ståndpunkt har mottagits med öppna armar av Ukrainas gayrörelse. ”Genom att besöka sommarlägret har Ruslana har gjort mer gott för homosexuella och lesbiska än alla gayorganisationer i det här landet under det senaste årtiondet, heter det bland kommentarerna till hennes beslut.

Ruslanas stöd är viktigt. Hennes status som stjärnartist var hög redan innan vinsten med sin egen låt ”Wild Dances” i Istanbul och den har knappast blivit lägre efteråt: Direkt efter segern fick hon ett gratulationstelegram från landets president Leonid Kutjma och när hon kom hem i triumf bjöds hon in till presidentpalatset för att bli ordentligt hyllad. Sedan dess har hon också utnämnts till Ukrainas kulturambassadör.

Ruslana har bråda dagar just nu. Hon åker kors och tvärs genom Europa och uppträder inför en entusiastisk publik. Särskilt populär är hon i Belgien, där Wild Dances toppat försäljningslistorna i flera veckor. Vid sitt besök där nyligen fick motta en guldskiva för 25.000 sålda exemplar. Hon blev därmed den första artisten från Ukraina som fick en europeisk guldskiva.

Hemma i Ukraina var hon också den första artisten att få en platinaskiva och det för sitt album ”Diki Tantsi”, (Vilda danser), som snart ska ges ut på engelska. Häromdagen var hon i Stockholm och tillbringade bl.a. tiden i en studio och sjöng in en låt, som snart ska släppas i hela Europa. Titeln är dock ännu så länge hemlig, enligt hennes hemsida ruslana.com.ua.

Ruslana har en gedigen musikalisk utbildning med examen från musikkonservatorium. Hon skriver och producerar allt sitt låtmaterial själv och är sedan flera år tillbaka Ukrainas populäraste artist. Det var också därför som hon blev ombedd att representera sitt land i Eurovision Song Contest. Och hon lämnade inget åt slumpen: för att få en så hög placering som möjligt förberedde hon sig noggrant genom att före finalen göra en Europaturné och uppträda i flera länder. Att hon sedan vann tävlingen trots att hon framförde Wild Dances till hälften på ukrainska gör inte hennes bedrift sämre.

http://www.ruslana.com.ua

Publicerad: 2004-07-13 17:25:13