Femtonde Internationella Aids-konferensen

För att öka uppmärksamheten och skaffa finansiering till hiv/aidsprojekt har Hollywood stjärnorna Richard Gere, Rupert Everett och Ashley Judd engagerat sig och deltog i konferensen. Den Oscarsnominerade filmregisören Robert Billheimer, vars film ”A Closer Walk”, inledde den internationella aidsfilmfestivalen är en annan Hollywood kändis.
Vår egen filressiör Staffan Hildebrand deltog i öppningsseremonin av konferensen med sin kortfilm ”Face of AIDS” om situationen för ungdomar. Båda filmerna documenterar hiv/aids epedemin över de fem kontinenterna, se båda när du har chansen, de är mycket gripande och leder till en hel del eftertanke.
FN:s Generalsekreterare Kofi Annan deltog också i konferensen tillsammans med Thailands Premiärminister Thaksin Shinawatra.
Då premiärministern höll sitt öpningstal skallade protester från Thailändska aidsaktivister i kör ”SHAME SHAME SHAME”. Det finns flera anledningar till detta, men i huvudsak blir de hivpositiva injecerande missbrukarna kraftigt åsidosatta när det gäller vård och stöd, något som även drabbar våra svenska missbrukare.
Fram till konferensen har det också varit förbjudet att resa in i landet för hivpositiva, i samband med konferensen gjordes dock ett undantag. De delegater som deltog i konferensen utgjordes bara till en bråkdel av hivpositiva.
En ledande thailändsk aidsaktiviste, verksam i arbetet för sprututbyte, placerades som sista talare under öppningscerimonin och då hade både Generalsekreterare Annan och Premiärminister Shinawatra, Richard Gere, Miss Universe och de andra dignitärerna lämnat Arenan. Detta som sågs som en stor skandal och ledde till stora protester. Som en följd blev Thailands folkhälsominister tvingad att offentligt be om ursäkt för arrangörlandets fadäs.

Gruppen hivpositiva som ändå var där visade dock på hur viktigt det är att man som grupp deltar i det preventiva, livsuppehållande och humanitära arbetet där så är möjligt. I tredje världens länder är det så många andra frågor som mat för dagen, rent vatten, trafficking, våld och krig som sätter käppar i hjulet för dem som vill hjälpa.
Ett skandalartat oannonserat tal av en kvinnlig senator från värdlandet förstörde det viktiga mötet som hölls med ledarna inom den internationella HBT rörelsen. Den svenske delegaten från RFSL lyckades till slut få stopp på den thailändska politikern så att mötet kunne fortgå.

Som en del av konferensen fanns ”The Global Village” som var öppet för allmänheten. Där fanns bland hundratals mindre aktivistgrupper en HBT-bar med spektakulära aktiviteter. På kvällarna ordnades partyn på Bangkoks många olika gayklubbar och barer, som balnd annat på restaurang Zpinx, Telephone Bar och klubben DJ Station i ett hett hav av bara överkroppar.
På klubben Freeman sågs gayikonen Rupert Everett mingla med aktivister från USA, Europa och Australien. Gruppen Gay-Afrikaner är en minoritet som såväl i detta sammanhang såväl som på kongressen saknade representation.
Den 86 åriga anti-aidsaktivisten Nelson Mandela slöt upp med sin hustru, även hon verksam i kampen mot hiv/aids. De höll båda bejublade anföranden i samband med avslutningen på konferensen. Det aviserade framträdandet av souldivan Dionne Warwick ställdes däremot in. Dionne framträdde dock på en upscale väljörenhetsgala under veckan.
2006 hålls nästa konferens, den gången i Toronto, dit Kanadas premiärminster välkomnade alla.
Han poängterade särskilt att Kanada är betydligt liberalare än USA,. Till exempel har de inte inreseförbud för hivpositiva och samkönade äktenskap samt sprututbyte är redan lagstadgat där.
Vi får se om resten av vår värld har kommit längre på vägen i den svåra kampen mot aids och de orättvisor som följer med sjukdomen.

ACSSES FOR ALL!

Publicerad: 2004-07-16 15:54:39