Moonbow 2004

Moonbow är en festival som hållits parallellt med Stockholm Pride sedan 1998. Festivalen är ett ”DogTag”-fritt arrangemang som till stora delar fokuserar på internationellt stödarbete.
Moonbow-festivaler arrangeras i ett samarbete med Tupilak och ILGCN (International Lesbian and Gay Cultural Network) och gaygrupper även i Warszawa, S:t Peterburg, Riga, Tallinn och Minsk.
En del av Moobows kritik mot den svenska gay – och Pride-rörelsen handlar just om bristen på internationellt solidaritetsarbete.
Vid festivalen i Stockholm, som startar i helgen, kan man bland annat se en konstutställning med vernissage söndag 17.00. Bland utställarna märks Alexander Kukharsky från Ryssland, lettiska Dimitrij Zinovjev, bosniska Vanja Hamzic och svenska ”God Save the Queer”.
Under helgen arrangerar Moonbow även en kortfilmsfestival på Zita med paneldiskussioner och filmvisning med deltagare från de nordiska länderna.
Måndag och tisdag blir det diskussioner och panelsamtal kring nordiskt samarbete, arbetet inom Amnesty International, flyktingfrågor och World Pride i Jerusalem.
– Vi är oroliga för situationen kring Jerusalem
World Pride 2005, som är hotad. Vi ser fram emot den
största organiserade konferens någonsin som tar upp homomänskliga rättigheter och homokultur vid Montreal
2006 Rendez-Vous games, säger Tupilaks och Moonbows Schiller.
– Vi frågar, vad Nordiska Rainbow Humanister gör nu och varför Amnesty International har beslutat att överge homosexuella frågor i Europa ˆ speciellt när det finns klart ökad homofobiskt våld i forna Östeuropeiska stater.
Förutom kortfilmsfestivalen så pågår konferensen på Café Aguéli vid Mariatorget.

På samma plats har föreningen Homosexuella Socialister sina aktiviteter under Pride-veckan. Även de är ”DogTag-fria” och har på tisdagen en konsert med Jan Hammrlund och Eva Nyqvist. På onsdagen diskuteras antifascistisk kamp och på torsdagen blir det en kulturdebatt som går under rubriken ”Antischlager” och som ställer frågan om det behövs en radikal HBT-kultur. Den debatten har tidigarelagts jämfört med uppgifterna i programtidningen för Stockholm Pride. Orsaken är att kulturdebattörerna skall hinna till PrideHouse på Medborgarplatsen där det samma dag är kulturdebatt med Alix Olson, Stacyann Chin, Doria Roberts och Grace Vulcano.

I en intervju på tidningen Internationalens hemsida kommenterar Jan Hammrlund bland annat den svenska vänsterns bristande synlighet under Stockholm Pride-festivalen.
– Vänstergruppen i paraden har varit pinsamt liten i förhållande till den vänsterdominans som finns i HBT-kollektivet, och också pinsamt liten i förhållande till vänsterns intresse, om man tittar på hur mycket vänstern skriver och diskuterar de här frågan. Gå med oss, gå inte i kändiskadern!

http://www.qx.se/guide/

Källa: För tider – se QX Guide

Publicerad: 2004-07-22 18:18:54