Stockholm Pride 2004:

För första året deltar kristdemokratisk ungdom aktivt under Pridefestivalen. De tar del i festivalen på ett sätt som övriga riksdagspartier och ungdomsförbund nu gjort sedan festivalens start. Därmed är alla riksdagens partier engagerade i festivalen – om än i KDs fall representerat av dess stockholmsungdomar.
Kristdemokartisk ungdom, som i våras valde den öppet homosexuelle Eric Slottner till ordförande, bedriver genom sitt stockholmsdistrikt en kampanj mot hatbrott.
”Be Proud – Stay Proud. Ta ställning mot hatmakarna” är budskapet.
– Vi får aldrig ge efter! Vi får aldrig någonsin tillåta enskilda puckon att göra oss ledsna, förbannade och kränkta. Det är liksom inte okej, och inte meningen med livet i ett modernt demokratiskt samhälle. Det säger ordföranden för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Stockholm Stad, Bojan Ticic i ett pressmeddelande.
Förbundets kampanj består av annonser i QX och på Qruiser. Distriktets vice ordförande Jessica Nyberg kommenterar kampanjen:
– När enskilda människor kränks för deras personliga egenskaper finns det inte någon politisk ideologi att gömma sig bakom. Alla medmänniskor är moraliskt förpliktigade att kämpa mot detta problem. Eftersom det i grund och botten handlar om attityder, så kan vi alla göra något.
Att KDU valt en öppet homosexuell ordförande har väckt ont blod inom delar av moderpartiet. Så provocerande har det uppfattas att en lokal politiker i Habo kommun lämnat sina uppdrag som förtroendevald.
På KDU Stockholms hemsida berättar Bojan Ticic i en krönika om sina erfarenheter av att ha blivit misshandlad på grund av att han är homosexuell.

I PrideHouse blir en av de mest intressanta debatterna Homosexuella Socialdemokraters arrangemang om religion och människovärde. Mona Sahlinsom debattledare och Lars Gårfeldt är utannonserade i förväg. Det är nu även klart att pingstpastor Stanley Sjöberg kommer till mötet. På tidningen Dagens hemsida kommenterar han deltagandet som att ge sig in i ett ”getingbo”. Han beskriver frågor om homosexuella som ”väldigt viktiga” och hoppas, tillsammans med Gårdfeldt att det blir en respektfull debatt.
I PridePark har alla riksdagspartier utom kristdemokraterna informationstält. Miljöpartiet annonserar som ”HBTQ”-partiet de Gröna och har genom ungdomsförbundet öppna seminarier om hur deras politisk skall bli mer queer.
Öppna Moderater vill genom annons i QX markera att man söker en ny framtoning för partiet: Det är inte bara ”rika, vita heterosexuella män” som gruppen vill skall vara bilden av partiet.
I PridePark har liberala homogruppen arrangemang med olika politiker varje dag. Bland annat kommer Barbro Westerholm och riksdagsman Martin Andreasson till parken.
I Centerpartiets tält kan man bland annat samtala med IlanSadé från högskoleförbundet (fredag), Lena Ek ungdomsförbundets Fredrick Federley och homonätverket C-Gays ordförande Gustav Andersson.
Även vänsterpartiet deltar i årets Pride med infotält i PridePark, men har inte lämnat in information om några speciella aktiviteter.

På den fackliga sidan har det i år satsats stort. LO är tillsammans med QX Förlag huvudsponsor av festivalen. Pride House får stöd av LO, TCO, SACO, HTF, SKTF och Akademikerförbundet SSR. Ett flertal debatter och seminarier i PrideHouse handlar även om situationen på arbetsmarknaden för homo- bi och transpersoner.

http://www.qx.se/guide/

Källa: Hela programmet för Pride-veckan

Publicerad: 2004-07-25 15:10:52